Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije kakav je to dokument potpisan sa Rusijom - | K-013 Portal

Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije kakav je to dokument potpisan sa Rusijom

kristofer hil, srbija

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je danas da očekuje od Srbije objašnjenje o tome kakav je dokument o saradnji potpisan sa Rusijom, nakon razgovora u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Hil je na konferenciji za novinare nakon otvaranja regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“ u hotelu Metropol rekao da „nije potpuno jasno“ šta taj dokument sadrži, ali da „u ovom trenutku niko ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom“.

„Niko ni ne potpisuje bilo šta (sa Rusijom). Teško nam je da razumemo ali očekujemo objašnjenje“, rekao je Hil.

Ambasador je dodao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i u oslobadjanju od energetske zavisnosti od Rusije „koja se zasniva na ucenama“, ali da će ta pomoć biti onolika koliko Srbija bude tražila.

Hil je naveo da SAD žele da čuju šta je to što Srbija želi potpisivanjem sporazuma sa državom koja je „brutalno napala svog suseda“ i preti upotrebom nuklearnog oružja.

Ministri spoljnjih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su 23. septembra u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Kako je saopšteno iz MIP Srbije, Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u prostorijama ruske misije pri UN.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.