Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Igor Vuković: Predlog 5 ekonomskih mera pomoći privredi za vreme vanrednog stanja - | K-013 Portal

Igor Vuković: Predlog 5 ekonomskih mera pomoći privredi za vreme vanrednog stanja

Igor Vuković, predsednik RO za finansije Narodne stranke Pančevo, izjavio je danas da osnovni princip mera pomoći privredi za vreme vanrednog stanja treba da bude poresko relaksiranje firmi, uz istovremenu podršku zaposlenima.

- Izjave koje dolaze sa najviših nivoa vlasti su nedefinisane i nefunkcionalne. Firme se, i dalje, uglavnom privremeno zatvaraju, a zaposleni odjavljuju. U periodu vanrednog stanja svako mora da bude obezbeđen. Naredni prioritet je borba za period nakon vanrednog stanja i spremanje terena za što lakši i brži povratak na redovno funkcionisanje privrede.

Predlog 5 ekonomskih mera pomoći privredi za vreme vanrednog stanja:

1. Odložiti plaćanje i predaju PDV prijava za mesec dana, kao kompromisno rešenje. U maju svakako bi se predavale PDV prijave, bez obzira na vreme trajanja vanrednog stanja. Time bi se pomoglo privredi u najtežem vremenskom periodu (mart i april), i obezbedio određen prihod državi u maju.

2. Osloboditi firme plaćanja poreza i doprinosa na plate sve dok je na snazi vanredno stanje. U ovom slučaju je kompromis taj što država ne učestvuje u finansiranju neto zarada.

3. Usmeriti preduzeća koja se zatvaraju i/ili otpuštaju zaposlene, da radnike odjave kao tehnološki višak (bez obzira na vremenski period koji su radili). Zaposleni bi ovako dobijali naknadu sa NSZ-a i imali zdravstveno osiguranje.

4. Omogućiti reprogram od 12 meseci za naplaćivanje prihoda države od poreza na dobit. Prestati sa slanjem opomena od strane poreske uprave.

5. Privredna komora Srbije da prestane da naplaćuje (ionako protivustavnu) članarinu privrednim subjektima za vreme vanrednog stanja.“, rekao je Vuković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.