Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: 9. maj je dan pobede bez koje ne bi bilo savremene Evrope - | K-013 Portal

Jeremić: 9. maj je dan pobede bez koje ne bi bilo savremene Evrope

vuk jeremic, narodna stranka

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se 9. maj u Srbiji doživljava kao Dan pobede nad fašizmom, koja je „omogućila stvaranje savremene EU, najuspešnijeg mirovnog projekta u istoriji kontinenta“.

On je za televiziju Nova S rekao da je „čuo izjave nekih zvaničnika koji kažu da je 9. maj Dan Evrope simbol mira, uspeha i harmonije, dok je ‘Dan pobede’ simbol diktature i agresije“, te ocenio da je u Srbiji „nemoguće praviti takvu vrstu razdvajanja“.

„Preci onih koji danas slave Dan Evrope su mog dedu po ocu oslobodili iz koncentracionog logora Dahau, a preci onih koji danas slave Dan pobede su sa mojim drugim dedom pod kišom metaka ušli u Beograd i borili se zajedno ulicu po ulicu da bi ga oslobodili od nacista“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas se odaje počast i jednima i drugima.

„Što se mene tiče, ovo je dan kada odajem čast i večnu slavu jednima i drugima, kao i svima koji su iz ove zemlje krvarili da bi ona bila slobodna“, dodao je Jeremić.

Upitan o poruci današnje šetnje „Besmrtnog puka“ u organizaciji ambasade Rusije, on je odgovorio da „sve ukazuje na sinhronizovane medijske i političke akcije države usmeren da dođe do promene u javnom mnenju, koje je danas u Srbiji decidno protiv bilo kakve vrste iskoraka od aktuelnih odnosa sa Rusijom“.

„Do sada je šetnja bila organizovana kombinovano od ruske ambasade i od naše države. Ovog puta su zaista delikatne okolnosti“, rekao je Jeremić.

Upitan „da li je tome trebalo drugačije prići zbog delikatnih odnosa“, Jeremić je odgovorio pitanjem „da li je trebalo zabraniti šetnju“.

Zapitao je i „da li bi trebalo zabraniti ambasadama da daju donacije nevladinim organizacijama ili da snimaju spotove o prijateljstvu Srbije i tih država“.

„Ovo je za mene pitanje slobode govora i slobode izražavanja i Narodna stranka će se uvek zalagati za to, čak i kada određene poruke nisu nužno muzika za svačije uši“, rekao je Jeremić.

Naveo je da nije u ekonomskom interesu Srbije da uvede sankcije Rusiji

Rekao je i da to jasno može da se predstavi na primeru cene gasa koja bi u zavisnosti od toga „mogla da varira za više od milijardu dolara na godišnjem nivou“.

„Imajući u vidu naše posebno iskustvo sa sankcijama, možemo argumentovano da tvrdimo da sankcije ne pogađaju one protiv kojih su bile usmerene. Imamo ne samo moralni, nego i praktični set argumenata da se protivimo uvođenju sankcija bilo kojoj državi na svetu“, rekao je Jeremić.

Dodao je da se postavlja pitanje šta bi se dogodilo ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, i da li bi zbog toga mogla biti kažnjena.

„Potrebno je da vlast u transparentnoj javnoj raspravi, u Skupštini Srbije, predstavi posledice eventualnog neusklađivanja Srbije sa zajedničkom evropskom politikom, odnosno da li to znači na primer ukidanje bezviznog režima ili ozbiljne finansijske penale. Mi to sada ne znamo“, rekao je Jeremić.

Naveo je da se Narodna stranka zalaže da Srbija postane država uređena na način kao i razvijene evropske zemlje

Naglasio je da je zato najvažnije pitanje usklađivanja unutrašnjih regulativa i standarda sa evropskim, pogotovo „kada je reč o slobodi medija i vladavini prava“.

Rekao je da je „usklađivanje sa spoljnom politikom važno“, ali kako je naveo, „u ovom trenutku ne i presudno pitanje, osim ako ta stvar dolazi sa upozorenjem da bi neusklađivanje zaista moglo imati drastične konsekvence“.

„Da bi država mogla da donese odluku, potrebno je o tome povesti daleko sveobuhvatniju i transparentniju raspravu od monologa predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred televizijskim kamerama“, zaključio je Jeremić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.