Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Do promena u tri koraka - | K-013 Portal

Jeremić: Do promena u tri koraka

vuk jeremic, narodna straka, dobar los zao

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da Srbiju dele tri strateška koraka od „čemera u kojem se trenutno nalazi do situacije u kojoj je moguće zamisliti promene“ – dijalog o izbornim uslovima, jačanje infrastrukture opozicionih stranaka i način učešća na izborima koji bi trebalo da bude „ako ne jedinstven, onda bar blisko koordinisan“.

„Narodna stranka smatra da bi izbore ponovo trebalo bojkotovati ako ne bude izbornih uslova koji su bar polupristojni. Opozicija mora ostati čvrsta u stavu da će ponovo bojkotovati izbore ako vlast pokuša da ’proda rog za sveću’ i ne ispuni minimalne zahteve opozicije, idealno jedinstvene. Ako ta opcija nije na stolu, ne može se pregovarati“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je rekao da bi u dijalogu o budućim izbornim uslovima opozicija trebalo da nastupi ozbiljno i konsolidovano, a ne sa 15 pregovarača koji će posle svake runde dijaloga davati različite izjave, nego da ima jednog ili dva pregovarača koji bi jasno izložili šta je potrebno da se promeni kako bi u Srbiji izbori bili „bar polufer, polunormalni i polupošteni“.

„Drugi korak je da opozicija, nakon što je dobila izborne uslove ili postigla nešto u tom dijalogu, ima dovoljno ozbiljnu partijsku infrastrukturu koja će biti u stanju da iskoristi bolje izborne uslove kako bi postigla bolji rezultat. DŽabe je oslobađanje ili poluoslobađanje RTS-a ako nema političke infrastrukture koja će omogućiti čoveka na svakoj biračkoj kutiji, jer tamo gde nemamo kontrolora, tamo će da pokradu izbore“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da je treći korak koordinisani nastup opozicije – u jednoj ili više kolona.

„Ali to je tek treći korak, iako svi najviše vole da upravo njega diskutuju. On će biti na redu tek kada ste ušli u šumu, uhvatili zeca i napravili ražanj“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnih osam godina od Srbije „napravio prćiju“.

„Tako nas svet posmatra - kao prćiju. I logično je da na čelu prćije bude đilkoš, a ne neki filozof ili diplomata. Ako još tog đilkoša ’imaju u fioci’ za more stvari i ako je zato spreman da uradi apsolutno sve što se od njega zatraži, onda on možda i nije najgore rešenje za strance“, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao da opozicija mora delovati dovoljno ozbiljno da bi se kvalifikovala da sa međunarodnim faktorom razgovara na način kojim bi zavredela podršku.

„Danas to nije slučaj i stranci Srbiju doživljavaju kao prćiju kojom upravlja đilkoš. Da bismo to promenili, moramo da se konsolidujemo“, rekao je Jeremić.

Upitan o odlasku iz stranke bivšeg potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića, Jeremić je odgovorio da „stranka ide napred, a čirevi pucaju i gnjilo tkivo otpada“.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.