Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Dokument koji je potpisao Vučić je vic - | K-013 Portal

Jeremić: Dokument koji je potpisao Vučić je vic

Vuk Jeremić, Jeremić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je dokument koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj Kući "vic".

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Jeremić je naveo da ne postoji država na svetu "koja iole drži do sebe" čiji bi predsednik, premijer ili kralj "seo na hoklicu" i učinio tako nešto i hvalio se kako je zauzvrat dobio olovku.

"U istom dokumentu se navode odnosi Beograda i Prištine, prava homoseksualaca u svetu, 5G mreže, ambasade u Jerusalimu, tretiranje Hezbolaha kao terorističke organizacije, diversifikacija energetskog snabdevanja... To pas s maslom ne bi pojeo. Pola sveta nam se smeje, a druga polovina je zgrožena", rekao je Jeremić u Arilju.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je Vučić potpisao dokument koji je na štetu Srbije, jer se tim potpisom obavezala da u narednih godinu dana ne lobira za povlačenje priznanja samoproglašenog Kosova, dok se Priština nije obavezala da ne lobira za dalja priznanja.

"Srbija se obavezala i da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN u kojoj stoji da se sve članice UN obavezuju da neće učiniti. Srbija je, posle SAD i Gvatemale, tek treća država na svetu koja će imati ambasadu u Jerusalimu", naveo je Jeremić.

On je upitao kako će se sada Srbija kredibilno zalagati za poštovanje Rezolucije 1244, "koja je srž naše kosovske politike", ako je tako lako pregazila drugu rezoluciju.

Prema njegovim rečima, Vučić u Belu kuću nije poveo nikoga ko poznaje medjunarodne odnose i ko je mogao da mu ukaže na posledice potpisivanja ponudjenog dokumenta.

Jeremić je naveo da je predsednik Srbije otišao u Vašington bez ikakve platforme o pregovorima, i ponovio da Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da u njima učestvuje.

"Miloš Obrenović nije znao da se potpiše, ali zato nikada nije sam pregovarao sa Turcima. Srbija je pre samo osam godina bila u situaciji da je izaberu da predsedava Generalnoj skupštini UN, a juče ju je na hoklici u Beloj kući predstavljao čovek koji je očigledno prvi put video ono što će potpisati samo nekoliko minuta kasnije", rekao je Jeremić.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.