Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Gde završava novac namenjen za gasifikaciju? - | K-013 Portal

Jeremić: Gde završava novac namenjen za gasifikaciju?

vuk jeremic, miroslav aleksic, narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić upitao je danas u Smederevu da li novac koji “Milenijum tim” avansno uzima za poslove koje ne izvršava u roku zapravo odlazi u izgradnju “Beograda na vodi”.

„Radeći poslove sa državom, uglavnom bez tendera, Milenijum tim je samo u 2019. godini prihodovao neverovatnih 9,4 milijardi dinara, drugim rečima milion dinara na sat. Izvor tog novca je budzet Srbije, koji se puni kreditima iz inostranstva. Projekat gasifikacije Smedereva zaključen je 2011. godine, trebalo je da bude završen 2013, pa je produžen rok do 2017, ali on nije završen do danas. Novac je isplaćen avansno. Milenijum tim je dakle uzeo novac da gasifikuje Smederevo, a projekat nije završio. Postavljam pitanje Milenijum timu – gde je novac za gasifikaciju Smedereva? Da nije možda u Beogradu na vodi ili drugim koruptivnim projektima koje radite širom Srbije, u sprezi sa aktuelnim režimom“, pitao je Jeremić.

Jeremić je naglasio i da se od 2012. godine do danas vlast zadužila u inostranstvu 12,5 milijardi evra, a da će se ta cifra do kraja godine verovatno popeti na 15 milijardi.

„To je novac koji zasigurno neće moći da vrati ova generacija, a pitanje je da li će moći i naredna. Oni koji danas upravljaju Srbijom upravljaju svim njenim resursima i životima ljudi. Oni pljačkaju bez ikakve zadrške. Pljačkaju jer ih ne zanima šta će da se desi sutra, jer su sebe i svoju decu već namirili“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da su od strane „Milenijum tima“ tuženi i Narodna stranka, ali i on i Miroslav Aleksić, kao i mediji koji su prenosili njhove izjave i to svako za po 100 hiljada evra, ali da uprkos tome neće odustati.

„Moja poruka svima iz „Milenijum tima“ je da se nećemo uplašiti. Neće nas uplašiti ni što su u sve to uključeni „Srbijagas“ i Rusija kroz međudržavni energetski aranžman, ni američki ambasador, niti bilo ko iz ekipe koja pljačka Srbiju“, kazao je Jeremić.

On je zaključio da će Narodna stranka nastaviti glasno da govori o koruptivnim radnjama uprkos svim pritiscima, napadima i tužbama, jer je to njihova dužnost prema građanima Srbije.

 Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da Milienijum tim nije nikakav strateški partner i da oni čak nisu ni izvođači.

„Oni su ugrađivači opreme i oni koji uzimaju novac“, rekao je Aleksić i objasnio kako se sprovode projekti gasifikacije.

„Izvođač se ne bira na tenderu, već se po javnom pozivu tu pojave dve ili tri ponude. Obave se razgovori na nivou lokalne samouprave, obično samo jedna od njih ima ispravnu dokumentaciju. A onda, Srbijagas finansira sve elemente za izvođenje tih radova a to su: cevi, ventili, setovi… “Milenijum tim” treba samo da zakopa cevi i zato uzima velike novce koji se kreću od 20 do 50 evra po dužnom metru. Plus, plaća im se avansno“, rekao je Aleksić i ponovio da je ova firma najviše od svih u poslu oko gasifikacije širom zemlje.

Aleksić je, pokazujući plinsku bocu koja prema njegovim rečima „simbolizuje propast Srbije jer odatle danas dolazi gas, a ne kroz preskupo plaćenu gasnu distributivnu mrežu“, dodao da najveći deo Smedereva i dalje nema gas iako je država Srbija novcem građana Srbije investirala u gasifikaciju.

„Gasifikacije je ovde krenula 2011. godine, taj prvi izvođač bila je firma ‘Telekomunikacija Blace’, da bi ubrzo ceo posao preuzeo Milenijum tim. Ovo što se dešava i u drugim gradovima – a to je da se avansno plate radovi, koji iznose desetina miliona evra, a da radovi traju i po 10 godina“ rekao je Aleksić i dodao da su pare potrošene pre 10 godina i to je pitanje koje građani treba da postave državi.

Aleksić je istakao i da građani Smedereva polovinu godine udišu vazduh koji je katastrofalan, potpuno nezdrav vazduh.

„Ne da je najzagađeniji grad u Srbiji, već ima dana u godini kada je i najzagađeniji i u svetu i to je upravo razlog više zašto je trebalo završiti što pre gasifikaciju za novac koji je dobio izvođač“ zaključio je Aleksić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.