Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Izbacićemo Rio Tinto iz Srbije - | K-013 Portal

Jeremić: Izbacićemo Rio Tinto iz Srbije

vuk jeremic, narodna stranka, rio tinto

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da kompanija Rio Tinto neće stići da pre promene vlasti otvori rudnik litijuma kod Loznice i da, sa današnjim tehnologijama, nema načina da se on eksploatiše a da se time „trajno ne urniše životna sredina“.

„Mi ćemo Rio Tinto izbaciti iz Srbije. Koga god da su podmitili, to će biti deo krivičnog postupka. U zatvor će ići svi koji su im pomogli da dodjemo u neposrednu opasnost od bespovratnog uništenja životne sredine u našoj zemlji“, rekao je Jeremić televiziji Valjevo plus, navodi se u saopštenju.

Jeremić je toj medjunarodnoj kompaniji poručio da u Srbiji neće biti razgovora o kopanju litijuma pre nego što to počne da se radi u Nemačkoj, „gde takodje postoje ogromne rezerve litijuma“.

Komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini, Jeremić je naveo da je „nametanje“ zakona o negiranju genocida u Srbrenici „apsolutno neprihvatljivo“ i da bi protiv njega „svi trebalo da se nedvosmisleno izjasne“.

„Opasno je ono što može da izadje iz toga. Ako se vlast u Srbiji ne ponese odgovorno, tako da se tenzije spuste, to bi moglo da eskalira i da nanese mnogo nesreće“, ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, situacija u BiH je „prilično zabrinjavajuća“ i da bi lako mogla da preraste u „nešto ozbiljnije“.

„(Vlasti) u Srbiji svojim ponašanjem, nažalost, doprinose rastu tenzija, i to smišljeno, sa namerom da se stvari približe tački ključanja i da onda (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić priskoči u pomoć i reši stvar, i tako pošalje poruku medjunarodnoj zajednici da bez njega nema mira i stabilnosti na Balkanu. To ‘pali vatru da bi je ugasio’ je krajnje neodgovorno ponašanje. Istorija nas uči da se takve vatre neretko otržu kontroli, sa tragičnim posledicama“, dodao je Jeremić.

On je kazao i da zakone na način na koji je doneo Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko nameću „imperijalne sile u svojim kolonijama“.

„Ako, medjutim, hoćete da poštujete suverenitet, nezavisnost i dostojanstvo BiH, onda se nećete ponašati kao austrougarski namesnik. Kada u današnjem vremenu uradite nešto tako, pokazali ste da nemate nikakvo poštovanje za tu državu“, rekao je Jeremić.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

pena party jul 2024 big pancevo 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city