Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Jedini dobitnik vašingtonskih ’pregovora’ Beograda i Prištine je - Izrael - | K-013 Portal

Jeremić: Jedini dobitnik vašingtonskih ’pregovora’ Beograda i Prištine je - Izrael

Vuk Jeremić, Jeremić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija "teško ponižena i izvrgnuta ruglu" na pregovorima u Vašingtonu, jer način na koji je tretirana i na koji su vođeni razgovori u Beloj kući nije dostojan suverene države i više je primeren domorodačkim plemenima, ocenio je večeras predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

"Jedini realni dobitnik ovih ’pregovora’ je Država Izrael, jer je jedina konkretna tačka sporazuma ona u kojoj se navodi uzajamno priznanje Izraela i Kosova i da će Srbija svoju ambasadu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim. Sporazumom može da bude zadovoljna i LGBT populacija, jer se Srbija obavezala da će se zalagati za njena prava", rekao je Jeremić u Novom Bečeju, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da se u diplomatskoj praksi "izuzetno retko viđa banana dokument kakav je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući", navodi se u saopštenju Narodne stranke.

"Nakon izbora za predsednika SAD, koji će biti održani u novembru, možemo očekivati sledeću rundu pregovora u Vašingtonu na kojoj bi, za razliku od ponižavajuće farse koju smo gledali prethodnih 48 sati i lošeg glumljenja ljutnje i borbe, Srbiji na potpis mogao biti stavljen dokument kojim defakto priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će to biti moguće jer je Vučić premestio pregovore u Belu kuću, dok je istovremeno lažno optuživao bivšu vlast da je premestila pregovora iz Njujorka u Brisel, odnosno iz UN u Evropsku uniju.

"Nadam se da će, za razliku od Briselskog sporazuma, ovaj potpisan u Vašingtonu biti i zvanično objavljen. Činjenica je da je sporazum potpisao neko ko nema ustavna ovlašćenja ni da bilo šta pregovara, a kamoli da potpisuje, kao i da je delegacija Beograda otišla u Vašington bez bilo kakve institucionalno usvojene platforme o jednom od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja", rekao je Jeremić.

To će, prema njegovim rečima, ostati kao svedočanstvo vremena u kojem su država, institucije i društvo izvrgnuti ruglu na način bez presedana u našoj istoriji.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.