Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Nema dovoljno dobrih argumenata za radikalnu promenu odnosa sa Rusijom - | K-013 Portal

Jeremić: Nema dovoljno dobrih argumenata za radikalnu promenu odnosa sa Rusijom

vuk jeremic, narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je večeras da nije čuo dovoljno dobrih argumenata za radikalnu promenu odnosa sa Rusijom, dodajući da se ne zna šta bi bile negativne posledice neuvođenja sankcija Rusiji.

Jeremić je, u emisiji „Iza vesti“ na N1, istakao da su očigledne negativne posledice uvođenja sankcija Rusiji, koja to ne bi ni osetila, pre svega kada je reč o energetskom aranžmanu, izvozu Srbije u tu zemlju, ali i nekim važnim političkim pitanjima poput članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, koje zavisi od Saveta bezbednosti.

Treba nam vlast koja ima zvanične razgovore sa predstavnicima EU i Rusije, naglasio je Jeremić, da u transparentnoj javnoj raspravi objasni šta bi bile posledice neuvođenja sankcija.

Na komentar da je „Vučić rekao – glad“, Jeremić je kazao da je potreban nešto „plastičniji i konkretniji odgovor“.

Stav Narodne stranke je da čekamo formiranje Skupštine Srbije i u toj raspravi vlast, ako želi da predloži radikalni zaokret koji bi imao politički i ekonomski negativne posledice za Srbiju, treba da predstavi građanima koje su kazne ako ne uvedemo sankcije – da li ukidanje bezviznog režima, ili sankcije isto kao Rusiji, objasnio je Jeremić.

Ako se odlučimo za sankcije, onda ćemo trpeti posledice, ali ako odlučimo da ih ne uvodimo treba da čujemo od onih koji sede sa kancelarom Šolcom ili sa predsednikom Makronom, ponovio je Jeremić.

Jeremić je rekao da će se Narodna stranka zalagati za to da Srbija funkcioniše kao normalna, moderna, evropska država – da se uspostavi vladavinu prava, sloboda medija i odnos prema korupciji.

Jedno od pitanja na evropskom putu je usaglašavanje sa spoljnom politikom, ali to nije prioritet u odnosu na dramu koju imamo u unutrašnjoj politici, ukazao je Jeremić.

Mi kao zemlja do sada nikome nismo uvodili sankcije, podsetio je on, jer znamo da one ne štete onima na vlasti i onima koji drže poluge upravljanja.

Ako je na drugoj strani neka ozbiljna pretnja, hajde da čujemo, istakao je Jeremić.

Na pitanje da li treba napraviti otklon od agresije Rusije na Ukrajinu i zločine u Buči, Jeremić je rekao da se on seća i nekih tela u Račku i incidenata za koje se ispostavilo da nisu bili baš takvi, a iskorišćeni su kao izgovor za napad na suverenu državu, zbog čega bi on bio oprezan u iznošenje takvih argumenata.

Ogromna većina država članica UN se drži po strani i nisu uvele sankcije Rusiji, rekao je Jeremić i dodao da ako je argument da Srbija više nije na evropskom putu – „uz dužno poštovanje, Srbija nije na evropskom putu zbog unutrašnjih okolnosti“.

Govoreći o odnosima u opoziciji, Jeremić je rekao da bi sa Đilasom razgovarao ako bi to dopinelo smirivanju tenzija u društvu.

To je šala. Odluka koja je doprinela tome da ne mogu da funkcionišu odnosi u opoziciji je jednostrana i iznenađujuća odluka Đilasa da ode na satanak kod Vučića. Ne zna se ni kakvi su rezutati i taj razgovor je „bacio bombu“ na poverenje koje je postojalo, zaključio je Jeremić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.