Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jojić: Insistiranje Haga na izručenju osveta za pravdu koju tražimo - | K-013 Portal

Jojić: Insistiranje Haga na izručenju osveta za pravdu koju tražimo

petar jojic, srpska radikalna stranka, srs

Bivši savezni ministar pravde Petar Jojić ocenio je danas da pritisci na Srbiju i insistiranje Haga na njegovom izručenju kao i Vjerice Radete, predstavljaju i osvetu i nameštaljku i pravdanje bombardovanja SRJ.

Na komentare pojedinaca da bi on i Radeta, zbog kojih je Srbija optužena za nesaradnju sa Mehanizmom, trebalo sami da odu u Hag, Jojić kaže da su takve izjave smešne i da o tome ni ne razmišljaju.

Tom delu javnosti poručuje da "ako su hrabri, sami odu i trunu u kazamatu", a da su oni spremni, ako razlog postoji, da odgovaraju pred domaćim institucijama.

"Ako sam nešto učinio protiv zakona priznajem moj sud, sud Srbije i pred tim sudom mogu da odgovaram", rekao je Jojić i podsetio da su i on i Radeta u cilju odbrane Šešelja razgovarali sa svedocima i da je to bilo legitimno i legalno u skladu za zakonom i međunarodnim pravom.

Jojić takođe navodi da je sve to osveta i njemu i Radeti i Šešelju i Srbij zbog toga što najavljuju reviziju postupka protiv lidera radikala.

"Ovo što se sada pokreće je pritisak i osveta prema meni i zbog toga što kao ministar nisam želeo da isporučujem naše državljane u Hag jer je taj sud na najgrublji mogući način, koristeći silu, prekršio međunarodno pravo i u slučaju Vojislava Šešelja, koji je bez rešenja o određivanju pritvora proveo u zatvoru punih 12 godina", rekao je Jojić.

Prema njegovim rečima, sve to je i nameštaljka zato što su se on i Radeta i Srbija usudili da govore o zločinima i SAD i muslimana i Hrvata i Albanaca, da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima, za to što su im "sekli glave i igrali fudbal sa njima".

"Taj sud ne interesuje slučaj Ramuša Haradinaja, ni to da je u njegovom postupku prethodilo ubijanje više od 30 svedoka, ni zločini Nasera Orića koji je sa jedinicama u Podrinju pobio više od 3.000 Srba i zapalio i opljačkao više od 60 sela", rekao je Jojić i dodao da ih ne interesuje ni Oluja, što je, kako naglašava "čist genocid", ni to što su oslobođeni Ante Gotovina i drugi zločinci.

Jojić je podsetio da je Viši sud doneo odluku da on i Radeta ne mogu biti izručeni zbog nepoštovanja suda.

Srbija zato, kako kaže, ne može da pobije odluku svog suda da bi je podredila odluci nekog trećeg suda.

"Ako neko traži da poštujemo međunarodno pravo, te države su dužne da poštuju naš suverenitet i naše sudove i odluke", rekao je on i naglasio da on i Radeta nisu prekršili zakon.

"Uzimali smo izjave od stotine svedoka po legalnim propisima i naše države i međunarodnog prava a Nataša Kandić je našla dva koji navode kako im je prećeno. Radi se samo o dva svedoka, a kada se kaže vršili uticaj na svedoke to može izgledati kao hiljadu", rekao je Jojić.

Jedan od osnovnih motiva za optužbe da Srbija ne poštuje sud u Hagu i insistiranju na izručenju je, kako kaže i namera da se produži rad Mehanizmu kako bi profitirali na nevinim Srbima i uzimali plate i do 50.000 evra mesečno.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS