„Pružamo svu podršku poljoprrivrednicima kako bi se borili za svoja elementarna prava – da pristojno žive od svog mukotrpnog rada, kojim hrane naše građane. Da je država imala sluha, danas ne bismo došli do ovakve situacije“, navdi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, a prenosi Danas.

Iz ove stranke poručuju:

„Svako gazdinstvo mora imati struju, a njive mogućnost da se navodnjavaju. Umesto kamenoloma, rudnika koji rade van svakih ekoloških propisa, naša zemlja mora imati regione zdrave hrane. U vreme kada cene namirnica vrtoglavo rastu, a širom sveta vlada nestašica, Srbija ima priliku da postane sila u proizvodnji hrane.“

Takođe ponavljaju da poljoprivrednici moraju dobiti subvencije od 200 evra po hektaru, za početak. Akcize i na gorivo za poljoprivrednike moraju biti ukinute, a cene đubriva moraju se regulisati kako bi poljoprivrednici mogli da ih kupe po znatno jeftinijim cenama. Obezbediti agronome i veterinare u svakom selu, uz čiju bi pomoć i savete poljoprivrednici višestruko povećali svoje prinose i proizvodnju.

Stranka Zajedno, KOlaicija Moramo i Ekološki ustanak osudili su postupanje policije koja je sprečavala proljoprivrednike u protestu da stignu na odredište.

Poljoprivrednici su danas, zbog niske otkupne cene suncokreta, na više mesta blokirali putene i institucije.