Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kovačević: Kritika zarad unapređenja vladinih ekonomskih mera - | K-013 Portal

Kovačević: Kritika zarad unapređenja vladinih ekonomskih mera

Vladimir Kovačević, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo kritikovao je danas vladine ekonomske mere. 

- Shodno nikad većoj potrebi za jedinstvom i saradnjom među svima koji žele dobro našoj zemlji, sklon sam da verujem da ekonomske mere Vlade za pomoć privredi Srbije neće imati željeni efekat kada su u pitanju garancijski fond i poslovne banke.

Već sam iznosio svoj stav u javnost da banke imaju svoj filter po kojem dodeljuju kredite privredi i on nije do sada bio afirmativan. Direktnu odgovornost za to ima Narodna banka Srbije, koja poseduje mehanizme suprotstavljanja tom veoma rigidnom pristupu banaka srpskim preduzećima.

Izostanak reakcije govori o tome da deo vlade zadužen za finansijsko-ekonomske i privredničke probleme nije preterano familijaran sa stvarnošću i teskobama mikro, malih i srednjih preduzeća.

Shodno iznetom, veoma sam skeptičan sa spuštanjem ove vladine mere u realizaciju. Pitam kolika je šansa da privrednik uz pomoć ove mere bude bliži preko mu potrebnim kreditnim sredstvima, ako ga vlada pretiče sa svojom tražnjom za novcem putem emitovanja kratkoročnih i dugoročnih hartija od vrednosti?

Kome će banke prvo dati novac, državi ili privredi? Odgovor je jednostavan, zar ne? Drzavi.

Samo će ostatak od finansijskog portfolija kod banaka, mrvice, i pored dodatnih državnih garancija, biti na raspolaganju privredi, uz stari nepromenjeni filter dodeljivanja.

Znaci, ćorak!

Zar ne bi bilo mnogo bolje da država svoju potrebu za novcem, što je nesporno s obzirom na krizu, zadovoljava kod banaka van granica ove zemlje? Postavlja se samo pitanje rejtinga i da li to može. Izvan granica postoje prioriteti među najvećim finansijskim institucijama, a to zasigurno nije Srbija.

Kada je reč o poslednjoj i najproblematičnijoj meri vlade, a to je 100 evra za svakog punoletnog stanovnika Srbije, mislim da su sve moje kolege ekonomisti, jednoglasni – ništa lošije po budžet Srbije!

Penzioneri i svi zaposleni kod države nisu ugroženi, jer dobijaju uredno penzije i plate, a sa druge strane, privredi su predstavljene mere pomoći i ona će se starati za svoje zaposlene.

Naša vlada i budžet nemaju dovoljno svog novca, jer je 6. aprila doneta Uredba o dodatnom zaduživanju sa potpisom predsednika države!

Zato je ova mera čisto rasipanje novca i korumpiranje potencijalnog biračkog tela.

To samo rade vlade koje se boje svojih rezultata, a razumeo sam da ova to nije, te zato dobronamerno predlažemo povlačenje ili preformulaciju ove mere, navodi se u saopštenju. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.