Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kreni-promeni: Protesti do zabrane istraživanja bora i litijuma - | K-013 Portal
kreni promeni, protesti, zabrana istrazivanja litijuma

Kreni-promeni: Protesti do zabrane istraživanja bora i litijuma


Inicijativa Kreni-promeni saopštila je danas da će nastaviti sa novom serijom protesta sve dok Vlada ili Skupština Srbije ne predlože i zakonom uvedu zabranu na istraživanja bora i litijuma, i najavila novi protest za sledeći četvrtak ispred Predsedništva.

Kako se navodi u saopštenju, vlada nije garantovala da će narodna inicijativa o zabrani istraživanja bora i litijuma, koju je Kreni-promeni trebalo da pokrene, biti stavljena na glasanje pre raspisivanja izbora.

„U dopisu je jasno naznačeno da bez garancija koje bi dobili danas, nećemo ulaziti u postupak skupljanja potpisa za narodnu inicijativu“, naveli su iz Kreni-promeni.

Istakli su da bi zabrana kopanja bora i litijuma bilo ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva i da da će nastaviti sa protestima dok se on ne ispuni.

„Potpuno je nelogično da se zbog ekološki štetnog istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma, sprovede faktička zabrana na delu teritorije. Kao što je zaštićen Jadar, potrebno je da zaštitimo celu Srbiju“, piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, ukoliko se ne bi uvela zabrana na nivou cele Srbije, kompanija „Rio Tinto“ bi imala jaču argumentaciju po eventualnoj tužbi, odnosno, da su diskriminisani iz političkih razloga u odnosu na druge kompanije.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...