Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KRIK: Poslovi, prekršaji i imovina Saše Pavlova, gradonačelnika Pančeva - | K-013 Portal

KRIK: Poslovi, prekršaji i imovina Saše Pavlova, gradonačelnika Pančeva

Saša Pavlov, Krik, Pančevo

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, objavila je profile šestorice političara koji vode Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Kikindu, Suboticu i Sremsku Mitrovicu sa svim detaljima o njihovoj imovini, poslovima i prekršajima. Podaci su objavljeni u Bazi imovine političara.

Među novinarima i novinarkama sa lokala, koji su učestvovali u ovom projektu, je i naša urednica Ivana Predić, koja je istraživala imovinu Saše Pavlova, gradonačelnika grada Pančeva.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov radio je u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Nakon BIA, vodio je naftnu kompaniju „HIP Petrohemija“, a njegovo upravljanje ovim državnim preduzećem istraživala je policija.

Sumnjalo se da je 2010. i 2011. uslovljavao privatne firme da će moći da sarađuju sa „Petrohemijom“ ukoliko sponzorišu rukometni klub „Dinamo“ čiji je on bio predsednik, piše u policijskom izveštaju koji poseduje KRIK. Više tužilaštvo u Pančevu, međutim, zaključilo je da Pavlov nije izvršio krivično delo, te postupak protiv njega nije pokrenut. U intervjuu za KRIK Pavlov kaže da je siguran da je slučaj imao političku pozadinu. On je bio predsednik „Dinama“ sve dok nije postao gradonačelnik 2015, ali je i sa te pozicije nastavio da podržava rad kluba. Tokom njegovog mandata klub je iz gradskog budžeta dobio oko 123 miliona dinara (preko milion evra).

Pavlov je politikom počeo da se bavi u kasnim tridesetim – prvo kao član stranke G17 plus, a 2012. godine izlazi na lokalne izbore kao nosilac liste „Ujedinjeni za Pančevo – Saša Pavlov“ i postaje zamenik gradonačelnika. Kaže da je prilično nevoljno prihvatio ovu funkciju i da mu je mesto direktora u „Petrohemiji“ više odgovaralo jer je više zarađivao. Ipak, kako kaže, nije želeo da izneveri ljude koji su mu pružili podršku.

Godinu dana kasnije, njegovo udruženje građana pristupilo je Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a Pavlov je juna 2015. postao gradonačelnik Pančeva.

„Stranka mi je dala mandat. Kada vas pozovu ozbiljni ljudi, pre svega predsednik, nije vam svejedno.”

BIA-u u kojoj je radio, kako je naveo za KRIK, na poziciji stručnog saradnika i kontraobaveštajca, napustio je 2009. godine. „Bio sam neispunjen, (taj posao) mi je stvarao teskobu. Kao pojedinac sam bio neostvaren, životno i društveno. Od imovine ništa nisam imao, jer je sve bilo službeno. Na neki način osećao sam se kao zatvoren u sistemu i želeo sam iz njega da izađem”, rekao je Pavlov u intervjuu za KRIK. Dok obavlja funkciju gradonačelnika, kako kaže za KRIK, godinama je radio i za banku „Intesa“ i mesečno dobijao 30.000 dinara.

„To je ugovor o savetovanju, koji se produžava iz godine u godinu ako banka ima interes, a ove godine nisu produžili“, navodi Pavlov.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije kažu za KRIK da Pavlov nije tražio saglasnost za obavljanje ovog posla i navode da će proveriti taj slučaj.

Tokom Pavlovog mandata, kompanije u vlasništvu njegovih prijatelja su dobijale novac iz gradskog budžeta, kako otkriva KRIK. „Ako bi se tako gledalo (da je to problem) niko u Pančevu ne bi dobijao nikakve subvencije, jer pola Pančeva poznajem.”, kaže Pavlov za KRIK.

„Oni uživaju subvencije, moju pomoć mogu da uživaju u okviru zakona, ja ne bežim od toga.” Da li će ponovo biti na čelu Pančeva, kaže, zavisi samo od jednog čoveka.

„U suštini postoji samo jedan čovek koji može da me (ubedi), a to je predsednik države. Ali onda ćemo morati da malo menjamo pravila igre, u smislu ovlašćenja gradonačelnika. Malo više prava ili malo slobodnije ruke gradonačelnika”, rekao je Pavlov za KRIK.

Detaljnije na ovu temu i kompletan profil Saše Pavlova pročitajte OVDE.

(PanPress, Krik)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS