Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lutovac: Opozicija je uradila ono što je trebalo da uradi Evropski parlament - | K-013 Portal

Lutovac: Opozicija je uradila ono što je trebalo da uradi Evropski parlament

zoran lutovac, ds, demokratska stranka

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da su opozicione stranke usaglasile konačni Sporazum učesnika medjustranačkog dijaloga i uputili ga predstavnicima Evropskog parlamenta, tako što su uradile "ono što je trebalo da bude uradjeno u Evropskom parlamentu".

Lutovac je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda rekao da je opozicija od predstavnika Evropskog parlamenta koji učestvuju u dijalogu s vlasti o poboljšanju izbornih uslova "umesto predloga sporazuma dobila radni dokument", kao i da je sada "taj radni dokument ispunila sadržajem koji nedostaje".

Lutovac je rekao da opozicija "nema previše vremena i da ne dolazi u obzir", da se o predloženom Sporazumu učesnika medjustranačkog dijaloga, čiji je sadržaj medijima dostavljen danas, "raspravlja nedeljama ili mesecima".

"Smatramo da smo bili prilično odmereni. Ako se pojavi neki bolji predlog koji će da vodi prema slobodnim izborima, spremni smo da ga prihvatimo", kazao je Lutovac i dodao da se od dokumenta predstavnika Evropskog parlamenta očekivalo "da se nabroje problemi, definišu ciljevi i mehanizmi kako da se oni sprovedu", što je izostalo.

On je dodao da se nisu ispunila očekivanja opozicije, nakon prvog sastanka u okviru pregovora s vlastima uz posredovanje evroparlamentaraca, da predlog sporazuma o poboljšanju izbornih uslova od strane evroparlamentaraca bude dostavljen do 1. septembra, a da se 17. i 18. septembra zajednički sporazum usaglasi, i da "od 1. oktobra počne da se primenjuje".

Lutovac je rekao da se iz izveštaja Evropskog parlamenta vidi da je njima jasno da u Srbiji "nema vladavine prava, slobode medija, da nema ključnih vrednosti koje čine demokratiju kao uredjenje", kao i da je opozicija na prethodnim parlamentarnim izborima "nije uspela da se izbori za slobodne izbore ali je deligtimisala lažne izbore".

"Nadam se da koalicija na vlasti neće ponoviti istu grešku", zaključio je Lutovac.

Više opozicionih stranaka i pokreta usaglasili su konačni Sporazum učesnika Medjustranačkog dijaloga i uputili ga danas predstavnicima Evropskog parlamenta uz očekivanje da "zauzmu jasan stav" o njihovim predlozima i istaknu da li tekst smatraju pogodnim načinom za rešavanje problema koje su naveli u Nacrtu radnog dokumenta.

"Na osnovu vašeg stava mi ćemo odlučiti o daljim koracima u vezi sa drugom rundom Medjustranačkog dijaloga i vaš dolazak 17. septembra", istakli su u dopisu predstavnicima EP potpisnici: Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih gradjana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.