Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lutovac: SNS nanosi ogromnu štetu Srbiji i udaljava je od EU - | K-013 Portal

Lutovac: SNS nanosi ogromnu štetu Srbiji i udaljava je od EU

ds, demokratska stranka, zoran lutovac

Stav Demokratske stranke je da zvanična politika Srbije treba da počiva na samo jednom stubu spoljne politike, a to je Evropska unija. Srpska napredna stranka čini ogromnu štetu našoj državi time što samo deklarativno sprovodi evropsku agendu.

Fasadna politika po pitanju evropskih integracija dovela je do toga da Srbija nije u stanju da otvori nijedno poglavlje, a takva situacija svakako ima negativne posledice na kvalitet života građana. I sama ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović je tokom današnje Nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji priznala da Srbija u ovoj godini nije ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji,“ izjavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Umesto da se Srbija približava članstvu u Evropskoj uniji, Srbija se od njega udaljava: nema napretka u reformama, spoljna politika nije usklađena sa evropskom, postoje ozbiljni problemi kada je u pitanju vladavina prava što kao posledicu ima da čak 7 država bude protiv otvaranja novih poglavlja, nazadovali smo na svim lestvicama – i Fridom hausa, i Transperensi internešnala, i Reportera bez granica, što znači da su demokratija, borba protiv korupcije i sloboda medija toliko ugroženi da i međunarodna javnost mora da reaguje.

U normalnoj državi bilo bi za očekivati da nadležni ministar podnese ostavku, ali, nažalost, jasno je da etika odgovornosti odavno ne postoji u našoj politici. Ipak, istina je da je najveći krivac za ovakvo stanje u državi, pa i za neotvaranje poglavlja i suštinski stopirane pregovore sa Evropskom unijom, Aleksandar Vučić.

„Ministarka za evropske integracije je samo produžena ruka autokrate, koja je na toj poziciji zato što je pristala da se deklarativno zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a da delima pokazuje sasvim drugačiju opredeljenost Srbije. Ostavka ministarke zato ne bi imala nikakav efekat, jer bi na njeno mesto došao neki drugi glasnogovornik. Baš kao što u Skupštini Srbije poslanici izgovaraju ono što im se kaže, tako su i ministri, pa i čitav državni aparat, stavljeni u funkciju veličanja lika i dela Aleksandra Vučića i njegovog opstanka na vlasti,“ zaključio je Zoran Lutovac.

(Saopštenje)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

pena party jul 2024 big pancevo 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city