Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Vlast da zaštiti gradjane kojima oduzimaju zemlju za borski rudnik - | K-013 Portal

Narodna stranka: Vlast da zaštiti gradjane kojima oduzimaju zemlju za borski rudnik

narodna stranka, bor

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Bor Dragan Marković pozvao je danas lokalnu vlast da se zauzme za rešavanje problema Zlatibora Kračunovića, koji je devet dana štrajkovao gladju jer se protivi oduzimanju zemlje koja mu je eksproprisana u selu Slatina za potrebe širenja borskog rudnika u vlasništvu strane kompanije „Zidjin Majning“.

„Pozivam vlast da stane na stranu Kračunovića i svih gradjana koji imaju sličan problem, a ne na stranu kompanije ‘Zidjin majning’, i da se izdigne iznad partijske poslušnosti SNS-u. Vlast su birali gradjani da zastupa njihove interese, a ne strana kompanija“, rekao je Marković, koji je i predsednik odborničke grupe Ujedinjena opozicija Bora u lokalnom parlamentu.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Kračunovića je danas Hitna pomoć odvezla u bolnicu, pošto mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

„Zemlja je oduzeta po nakaradnom Zakonu o eksproprijaciji koji je donela vlast Srpske napredne stranke (SNS). Kompanija ‘Zidjin majning’, koja je u vlasništvu firme ‘Čukaru Peki B.V.’ sa sedištem u Holandiji, prošle godine je zaradila 35 milijardi dinara, a Kračunoviću nije isplaćena naknanda za 80 ari šume. To zemljište je sada upisano u katastru kao vlasništvo ‘Zidjin majninga'“, rekao je Marković.

Naveo je da se kompanija „toliko osilila“ da ne prihvata tržišne cene koje je propisala Poreska uprava Srbije, pa su pojedini gradjani, kojima je po Zakonu o eksproprijaciji oduzeta imovina, prinudjeni da vode sudske sporove protiv te kompanije, koja se upisala kao vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iako nije isplatila poljoprivrednike niti se bavi poljoprivredom.

„Bezobrazluk ide toliko daleko da iz ‘Zidjin Majninga’ vredjaju vlasnike imanja rečima ‘traže za svoja imanja iznos kao da je zemlja u Vojvodini’, ali ‘Zidjin Majning’ prećutkuje da je u okollini Bora reč o zemlji bogatoj zlatom i bakrom“, rekao je Marković.

Marković je istakao da Kračunoviću preti oduzimanje celokupnog imanja, jer je „još osam hektara u planu za eksproprijaciju“, a gotovo celo selo Slatina je planirano za proširivanje rudnika.

Istakao da Zlatibor Kračunović „ni po koju cenu ne želi da proda svoju imovinu stranoj firmi“.

„On je spreman da imovinu pokloni za bolnicu, školu ili za nešto što će biti u interesu gradjana, a ne stranaca“, rekao je Marković.

Marković je naveo da je u gradskoj skupštini više puta tražio dopunu dnevnog reda kako bi se raspravljalo o problemima koje gradjani imaju zbog eksproprijacije i „Zidjin Majning“-a“, ali da je vlast svaki put to odbila.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.