Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Zakon o obnovljivim izvorima energije novi pokušaj pljačke građana - | K-013 Portal

Narodna stranka: Zakon o obnovljivim izvorima energije novi pokušaj pljačke građana

narodna stranka, vuk jeremic, zakon o obnovljivim izvorima energije

Narodna stranka saopštila je danas da je Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije "ministarke energetike Zorane Mihajlović" najnoviji u nizu pokušaja vlasti Srpske napredne stranke (SNS) da se stvori povoljan pravni ambijent "za što efikasniju pljačku gradjana Srbije", kako bi se novac direktno iz njihovih džepova i iz budžeta "prelio na račune firmi povezanih sa režimom".

"Pod maskom zaštite čovekove okoline kroz finansijski stimulisanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora perfidno se zavlači ruka u plitke džepove gradjana, kao krajnjih potrošača električne energije i EPS se gura preko ivice u propast", navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za energetiku.

U saopštenju se dodaje da se privatnim investitorima u obnovljive izvore garantuju subvencije i povlašćeni status koji bi gradjani trebalo da plate, što preko računa za struju, što kroz budžetska izdvajanja.

"Dok se u razvijenim evropskim zemljama podsticajni periodi za privilegovane proizvodjače skraćuju i ukidaju, Zorana Mihajlović galantno daje svima duži rok, ovog puta po 12 godina finansiranja našim novcem. Na stranu što su tehnologija, posebno u oblasti solarnih panela, i tržišna utakmica poslednjih godina doveli do drastičnog pada cene opreme", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da "to što većina gradjana Srbije, uostalom kao ni ministarka Mihajlović, nema stručna znanja iz oblasti energetike, svakako ne znači da neko ima pravo da im vredja inteligenciju i da ih pljačka".

"Narodna stranka se zalaže za potpuno ukidanje subvencija proizvodjačima električne energije jer ono nije u interesu gradjana i Elektroprivrede Srbije nego SNS kamarile. Time ni u kom slučaju ne zanemarujemo potrebu zaštite čovekove okoline, koja bi svakako trebalo da se sprovodi bez korupcije i neodgovornosti", navodi se u saopštenju.

"A kako SNS zamišlja proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, gradjani Srbije su imali prilike da vide na Staroj planini i širom Srbije, gde su planinski potoci gurani u cevi, a meštani u očaj. Subvencije i podsticaje u oblasti energetike ne bi trebalo davati krupnom kapitalu nego gradjanima – za kvalitetnu stolariju, za kvalitetnu grejnu opremu, za solarne panele na kućama i slično", dodaje se u saopštenju.

Da je Narodna skupština Srbije skupština u kojoj sede izabrani predstavnici gradjana, a ne samo vlasti, Narodna stranka bi, kako su naveli, na Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije predložila amandmane kojim bi se onemogućile pogubne posledice primene zakona ministarke Mihajlović.

"S obzirom da skupština nije narodna, naše amandmane stavljamo na uvid javnosti", saopštili su iz Narodne stranke.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city