Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nikezić (SSP): Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom ugušiće domaću proizvodnju - | K-013 Portal

Nikezić (SSP): Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom ugušiće domaću proizvodnju

dusan nikezic, ssp, kina

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je danas da bi potpsivanje sporazuma o slobodnoj trgovini značilo „zakucaćete i poslednji ekser u kovčeg srpske privrede“.

„Sporazum o slobodnoj trgovini da Kinom nemaju ni najmoćnije svetske ekonomije, poput EU, SAD ili Rusije, pa je potpuno suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju“, naveo je Nikezić u odgovoru premijerki Ani Brnabić koja je danas najavila potpisivanje takvog sporazuma.

On je istakao da se premijerka hvali rastom izvoza u Kinu, a ne kaže da u Kinu danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor-a.

„U prvih 10 meseci ove godine izvezli smo 945 miliona evra vrednu rudu, koncentrat bakra i posečena stabla, dok smo iz Kine uvezli neverovatnih četiri milijarde evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Dodao je da je vlada Srbije već poklonila Kinezima najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, a kineskim građevinskim firmama bez tendera dala praktično sve velike infrastrukturne projekte, za koje je Srbiju zadužila kod kineske države.

Po proceni Nikezića, ako budu realizovani najavljeni projekti Srbija će Kini dugovati 15 milijardi evra, što je 6.250 evra po svakom domaćinstvu.

„Zahvaljujući katastrofalnoj politici koju vodite, Srbija je postala jedina kineska kolonija u Evropi, pa će i deca naše dece snositi posledice ovog podaničkog i višestruko štetnog odnosa“, poručio je Nikezić premijerki.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.