Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova stranka: Srbija pod Vučićevim režimom odavno u raljama autokratije - | K-013 Portal

Nova stranka: Srbija pod Vučićevim režimom odavno u raljama autokratije

nova stranka, rezim aleksandra vucica

Nova stranka ocenila je posle sve češćih međunarodnih nepovoljnih analiza stanja demokratije u Srbiji, da država pod aktuelnim režimom SNS-a sve više tone i da je „strahovlada režima Aleksandra Vučića dovela do toga da Srbija ispadne iz kategorije demokratskih država“.

Najnovija nalize V-Dem Instituta, pri Univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj, svrstala je Srbiju u zemlje u kojima je u poslednjih deset godina najviše ojačala autokratija, a za Novu stranku posebno je poražavajuće da se Srbija, kao izborna autokratija nalazi na 139. mestu, od 179 zemalja, „ispod Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, pa čak i ispod takozvanog Kosova“.

„Nakon izveštaja Fridom hausa, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija, ne može se reći da je domaća javnost ostala zatečena ili u neverici, jer je odsustvo demokratije i gaženje ljudskih prava realnost koju živimo više od osam godina“, navedeno je u saopštenju.

Nova stranka je upozorila da su upravo jačanje korupcije i uticaja privatnih interesa, kao i zloupotreba moći i taktika strahovlade režima Aleksandra Vučića doveli do toga da Srbija ispadne iz kategorije demokratskih država, i podvede se pod autokratiju, što je krajnje poražavajuće za jednu zemlju koja bi uveliko trebalo da bude na svom jasnom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„Helikopter, Savamala, ubistvo Olivera Ivanovića, Doljevac, lažne diplome, tetke iz Kanade, gaženje medija, izborne krađe i nebrojeno drugih afera jesu ono što je Srbiju, stepenik po stepenik, vodilo ka potpunom potonoću pod režim čoveka koji sebe vidi kao sultana“, navela je Nova.

Ona poziva da se nedavno započeti razgovori opozicionih stranaka i pokreta ne samo nastave, već i intenziviraju, kako bi rezultirali stvaranjem snažnih liberalnih i socijaldemokratskih snaga, koje će pred javnost izaći sa jasnim zahtevima i konkretnim predlozima.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.