Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obradović: Vučić spreman da prizna Kosovo - | K-013 Portal

Obradović: Vučić spreman da prizna Kosovo

Boško Obradović, Obradović, Dveri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dokazao da je spreman na sve kako bi se održao na vlasti i apsolutno sam ubeđen da je spreman da potpiše i nezavisnost Kosova, izjavio je za portal Nova.rs predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

Prema njegovim rečima, Vučić sada traži neku kompenzaciju sa kojom bi izašao pred građane Srbije, sa namerom da objasni kako predaja Kosova i Metohije nije kršenje Ustava i nešto za šta bi morao krivično da odgovara.

Govoreći o učešću „Dveri“ u jedinstvenom opozicionom korpusu, Obradović je rekao da će organi tog pokreta tek doneti odluku o tome i da će njegova politička organizacija u narednom periodu svakako delovati samostalnije nego što je to bio slučaj u prošlosti, kada je bila član Saveza za Srbiju.

On ističe da bi, uprkos tome, za opoziciju bilo najbolje da ujedinjena izađe na beogradske i izbore za predsednika države, jer samo tako mogu srušiti aktuelnu vlast oličenu u liku Vučića.

Komentarišući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Obradović kaže da je Vučiću ostalo da ispuni drugi deo obećanja koji je dao svojim zapadnim mentorima pre dolaska na vlast – formalno priznanje Kosova, dodavši da je siguran da se iza scene već dve godine odvijaju tajni pregovori u vezi sa tim.

Na pitanje kako bi on rešio problem Kosova, Obradović je rekao da ne bi imao problem da razgovara sa predstavnicima albanske nacionalne manjine u Srbiji, ali da je poenta da se ti razgovori ne mogu više voditi u Briselu, jer je Evropska unija većinski na strani kosovske nezavisnosti, već moraju da se vrate u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Važno je istaći da se ti budući razgovori ne mogu voditi bez učešća predstavnika Rusije, jer se samo na taj način može postići neophodni međunarodni geopolitički balans, istakao je lider „Dveri“.

Obradović je rekao da će buduće delovanje opozicionih partija zavisiti od toga šta će biti ideja formiranja udružene opozicije Srbije, sa kojom očito prestaje da postoji Savez za Srbiju, na način kako je postojao do sada.

Mislim da je neophodna tehnička saradnja unutar opozicije u borbi za smenu vlasti i obezbeđivanje vanrednih izbora na svim nivoima, ali da Dveri u budućnosti treba da deluju mnogo samostalnije, upravo da bismo mogli da predstavimo svoju autentičnu politiku, kazao je Obradović.

Na pitanje da li će opozicija ipak zajedno nastupiti na beogradskim izborima i tragati za zajedničkim predsedničkim kandidatom, Obradović je rekao da veruje da niko samostalno ne može da pobedi ovaj režim i da je potrebna tehnička saradnja unutar opozicije na smeni vlasti.

Svakako ćemo učestvovati u razgovorima za formiranje jedinstvene opozicione liste za gradske izbore u Beogradu, kao i u razgovorima za traženje jedinstvenog predsedničkog kandidata, kazao je Obradović.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.