Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Osnovana Podružnica "Banat" Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, za predsednika izabran Goran Kaurić - | K-013 Portal

Osnovana Podružnica "Banat" Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, za predsednika izabran Goran Kaurić

Osnovana Podružnica "Banat" Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, za predsednika izabran Goran Kaurić

Na izbornoj skupštini banatske Podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) održanoj 8. februara u Starčevu, izabrano je vođstvo regionalnog ogranka ove stranke na čelu s predsednikom Goranom Kaurićem.

U odbor Podružnice DSHV-a "Banat" ušli su po dva člana iz Zrenjanina i Pančeva i po jedan iz Starčeva i Opova.

Na samom početku skupštine prisutnima se obratio predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, koji je tom prilikom pozdravio delegate i zahvalio članstvu u Banatu na upornosti i istrajnosti da se i na tom području mala, ali kulturom i istorijom bogata zajednica Hrvata, i politički udruži. »Mi svima moramo jasno da stavimo do znanja da nas ima, da tražimo ono što je zasnovano na zakonima Republike Srbije i što je samim tim i legitimno. Verovatno ćemo izaći na predstojeće izbore jer nam je stalo do budućnosti zemlje u kojoj živimo. Hoćemo da ona bude demokratska, prosperitetna i perspektivna. Stvaranje uslova u kojima i mi možemo da damo doprinos njenom razvoju jedan je od naših osnovnih ciljeva«, istakao je Žigmanov poručujući Banaćanima da nastave u pravcu u kom su krenuli jer u tome imaju podršku kako krovnih institucija Hrvata u Srbiji, tako i svoje matične države.

Upravo u tom duhu bilo je i izlaganje dr. sc. Stjepana Glasa, opunomoćenog ministra Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu koji je poželeo puno sreće novoizabranom rukovodstvu Podružnice "Banat" i uputio im reči ohrabrenja. »Kao što svi vidimo, put ka članstvu u EU nije nimalo lak. Interes je Hrvatske da i Srbija postane deo evropske porodice i zato se trudi da bude partner i da joj prenese svoja bogata iskustva iz procesa priključenja. Diplomatija će takođe biti i uz naš narod ovde, pomagaćemo koliko možemo u skladu sa svojim mogućnostima i kompetencijama. Računajte na nas u svakom pogledu«, kazao je on.

Osnovana Podružnica "Banat" Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, za predsednika izabran Goran Kaurić

Nakon uspešno obavljenog glasanja kojim su delegati gotovo jednoglasno dali mandat Goranu Kauriću i predloženom predsedništvu, usledilo je obraćanje prvog čoveka banatske podružnice DSHV-a. »Teško je danas biti Hrvat u Srbiji i svakodnevno se boriti s poteškoćama i predrasudama te biti suočen s otežanim mogućnostima ostvarivanja zagarantovanih prava. Ova skupština je dokaz da među nama ipak ima onih koji su ponosni na svoje korene. Nalazimo se u Starčevu, mestu u kom Hrvati žive već dva i po veka i gde su stasali velikani poput slikara Franje Radočaja i vođe Hrvatske seljačke stranke u Banatu, Miše Brajca. Sledimo njihove primere, budimo najbolji u onome što radimo čuvajući pritom svoju tradiciju, kulturu i sećanje na slavnu istoriju. Ne smetnimo s uma da je politički angažman nešto bez čega ne možemo da budemo prepoznatljivi i uvažavani od strane šire društvene sredine.

To je jedini način da se izborimo za ono što nam pripada«, naglasio je Kaurić, navodeći da će 2020. biti godina velikih izazova, koje, pak, treba smatrati odličnom prilikom da Hrvati pokažu koliko su kao zajednica spremni da stanu uz svoje prvake i da im omoguće što bolji plasman u nastupajućoj izbornoj utakmici.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.