Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pešić: Vučićev režim već 9 godina osiromašuje i ponižava radnike - | K-013 Portal

Pešić: Vučićev režim već 9 godina osiromašuje i ponižava radnike

ds, demokratska stranka, vladimir pesic

„Praznik rada ove 2021. radnici u Srbiji dočekuju sa pomešanim osećanjima muke i stida. Sa jedne strane, muka im je jer su im džepovi prazni posle poskupljenja gotovo svega od jestivog ulja i goriva do održavanja tekućeg računa u banci, struje i RTS pretplate.

Stide se jer svojoj porodici ne mogu da priušte dostojanstven život uprkos tome što rade prekovremeno, često i po dva posla, i ne mogu deci da objasne da je zlatno doba nekome drugome,“ izjavio je Vladimir Pešić, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za socijalnu politiku, rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Ove godine se sa praznikom rada preklapaju vaskršnji praznici, kao simbol buđenja radničkog pokreta i rađanja nade da će radnik u Srbiji ponovo biti dostojanstven, da neće biti primoran da radi u smenama i za praznike, da brine da li će biti prijavljen ili će morati da „radi na crno“ i da pristane da bude plaćen daleko manje nego što njegov rad vredi.

„Demokratska stranka smatra da je nedopustivo da se radnici u Srbiji reklamiraju kao 'jeftina radna snaga' i da je neodrživ koncept da zaposleni u Srbiji bude ujedno i najskuplji i najjeftiniji radnik u Evropi. Najjeftiniji za poslodavca koji je dobro 'podmazan' za njegovo zapošljavanje i oslobođen primene čak i najosnovnijih radnopravnih propisa, a najskuplji za državu koja iz budžeta izdvaja basnoslovne subvencije koje nikakvom ekonomskom čarolijom ne mogu da joj se isplate,“ izjavio je Vladimir Pešić i još jednom ukazao na to da je DS, kako ideološki, tako i na terenu, uvek uz radnike.

Upravo zato, u trenutku preuzimanja vlasti i promene sistema, Demokratska stranka će u prvom redu težiti da se izbori za prava radnika, budući da ta prava smatra osnovom održivosti celokupnog društva od penzijskog sistema i zdravstva, preko školstva do uprave i uslužnih delatnosti.

„Promena sistema podrazumeva revitalizaciju onoga što je odlazeći režim Aleksandra Vučića u poslednjih devet godina temeljno urušavao. Primarno je osnaživanje sindikata kao partnera i kontrolnog faktora kako poslodavaca, tako i izvršne vlasti, a potom vraćanje dostojanstva inspekciji rada, pooštravanje sankcija za nesavesne poslodavce i unapređenje rada prekršajnih sudova,“ zaključio je Vladimir Pešić.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS