Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Politikolog: Pregovori su loši otkako je Vučić na vlasti, priču o Kosovu vratiti u Savet … - | K-013 Portal

Politikolog: Pregovori su loši otkako je Vučić na vlasti, priču o Kosovu vratiti u Savet …

cvijetin milivojevic

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da su pregovori izmedju Beograda i Prištine loši otkako je Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije, i da Srbija treba da priču o Kosovu vrati u Savet bezbednosti.

Milivojević za agenciju Beta rekao da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mesto odakle su inicirani pregovori Beograda i Prištine i gde će se i završiti, kao i da svako rešenje koje je bilo postignuto ide na overu u Savet bezbednosti.

„Savet bezbednosti je Evropskoj uniji dao samo mandat da ona koordinira te pregovore, ne da donosi ili nameće rešenja. Zašto Srbija za 10 godina nije zahtevala da se priča o Kosovu vrati u Savet bezbednosti, jer pod upravljanjima pregovarača EU to očigledno ne ide dobro, pa da tražimo nove pregovarače“, rekao je on.

Milivojević je istakao da predsednik Republike, ni po Ustavu Srbije ni po Zakonu o predsedniku Republike, ne bi smeo da bude pregovarač u pregovorima o potencijalnom ustupanju dela teritorije Srbije, jer to nije u ovlašćenju predsednika.

„To je posao Vlade, koja je izvršni organ, pa u srednjoj istanci eventualno i narodni referendum. On (Vučić) od 2012. godine diskredituje državne institucije. Sa prištinske strane se promenio niz pregovarača, bilo je i ljudi koji su bili zaduženi za tehnički deo pregovora, zašto bi se tamo uvek pojavljivao premijer ili predsednik“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Vučić je učestvovanjem u pregovorima u Briselu „urušio instituciju funkcije predsednika Republike“.

On je rekao da je nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić dao novi predlog plana za rešavanje pitanja Kosova i Metohije i da je Vučić kao premijer zadržao taj predlog i protivustavno ga „krio“ do isteka mandata tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„Taj predlog nikada nije otišao u Narodnu skupštinu, a to je put – Skupština je najviše zakonodavno telo i tu je mesto za razgovor o temi Kosova i onda se može dobiti ili ne dobiti mandat da o nečemu pregovarate u Briselu, a Vučić nije dobio mandat za to“, rekao je Milivojević i dodao da se o pregovorima u Briselu više saznaje od prištinske strane nego od srpskih pregovarača.

On je kazao da u jučerašnjem obraćanju predsednika Srbije nije čuo ništa novo osim toga da se odgovornost za činjenicu da Srbija „loše stoji“ u tim pregovorima prebaci na prošlu vlast.

Kazao je da je jedina novost bila to da je Rezoluciju 1244 počeo da čita na drugačiji način.

„Do sada je čitao one, najgore za Srbiju delove Rezolucije, gde je tumačio da je Srbija Sporazumom u Kumanovu već faktički izgubila Kosovo i on tu ne može ništa da promeni, a juče je napokon tu Rezoluciju počeo da čita od početka, gde u u preambuli postoji pozivanje na teritorijalni ustavno-pravni suverenitet tadašnje Savezne Republike Jugoslavije u kome se indirektno kaže da je Kosovo deo Srbije“, rekao je Milivojević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.