Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predlog budžeta nerealan, cilj je prikrivanje sumnjivih troškova - | K-013 Portal

Predlog budžeta nerealan, cilj je prikrivanje sumnjivih troškova

budžet, predlog budzeta, kovacevic, narodna stranka

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je predlog republičkog budžeta za 2021. godinu "nerealan i ekonomski neodrživ", kao i da je sastavljan sa ciljem da "pod plaštom epidemije korona virusa" prikrije sva sumnjiva trošenja i transakcije koje su se nagomilavale godinama.

"Ovakav budžet neće potrajati duže od četiri meseca i očekujem da će rebalans uslediti već u martu ili najkasnije aprilu, što će biti potvrda štimovanog i neprofesionalnog planiranja. Budžet nije zasnovan na realnosti jer je planiran uz pretpostavku da će rast bruto domaćeg proizvoda biti šest odsto", rekao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Prema njegovim rečima, prilikom sastavljanja budžeta krenulo se od egzaktnih troškova koji su vezivani za nerealne prihode.

"Planirana je povećana naplata poreza na dohodak gradjana od 10 odsto. To znači da se frilenserima ne piše dobro, jer država nema nijedan drugi izvor za toliko povećanje poreza", naveo je Kovačević.

Kako je ocenio, prioritet Vlade Srbije, koja je predložila Zakon o budžetu, i dalje je "nacionalni stadion sa troskom od 29 milijardi dinara", a ne dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, koje će biti smanjene za 30 odsto.

"Nastavlja se politika vlade koja podilazi uvozničkom lobiju. Zastrašujuće je da se pola budžeta puni od prihoda na uvozni PDV. To upućuje na težak strukturalni poremećaj naše privrede. Očigledno domaća privreda i preduzetništvo nije tema kojom se Vlada Srbije bavi", rekao je Kovačević.

On je dodao da je budžetski deficit u poredjenju sa 2018. godinom povećan čak 183 puta, navodeći da je u poslednje dve godine skočio sa 799 miliona dinara na 146 milijardi dinara.

"Ova vlada stvarno ne spava, zadužila se i pre tri dana emitovanjem desetogodišnjih obveznica za još neverovatnih milijardu i 200 miliona američkih dolara hedžing transakcijom", naveo je.

Kovačević je rekao da vlast ogroman budžetski deficit planira da nadomesti novim kreditnim zaduživanjem i emisijama hartija od vrednosti.

"Javni dug je od 2012. godine porastao za oko 16 milijardi evra ili 2.000 evra po stanovniku Srbije. Država nije ništa uradila po pitanju javnih preduzeća koja prave gubitke, pa za Železnicu Srbije i dalje izdvaja koliko i prethodnih osam godina, odnosno 14 milijardi dinara godišnje", rekao je Kovačević.

On je kazao da je "opravdana sumnja" da je stvarni budžetski deficit znatno veći od onoga što tvrdi Vlada Srbije, koja navodi da deficit iznosi 60 odsto.

Kovačević je naveo da bi Srbija sledeće godine trebalo da "isplati 111 milijardi dinara samo na ime kamata" i dodao da će taj iznos kamata, zajedno sa otplatom glavnice kredita, morati da refinansira novim zaduženjem u iznosu od 770 milijardi dinara, jer novca u budžetu nema.

"Odakle nam 770 milijardi dinara? Do njih možemo doći jedino novim zaduživanjem kod stranih kreditora ali i kod domaćih zajmodavaca, što može dovesti do pogubnih efekata po privredu i gradjane", zaključio je Kovačević.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.