Radeta: Stvaraju se generacije formalno obrazovnih a suštinski neobrazovnih ljudi
vjerica radeta, srs, srpska radikalna stranka

Radeta: Stvaraju se generacije formalno obrazovnih a suštinski neobrazovnih ljudi
montekristo 0507


Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da je stanje u obrazovnom sistemu takvo da se stvaraju „generacije koje će biti funkcionalno nepismene“ i da su posledice koje izaziva takvo obrazovanje stvaranje „formalno obrazovanih a suštinski neobrazovanih ljudi sa kojima se najlakše manipuliše“

Radeta je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke kao loše primere u obrazovanju navela da su „učenicima sedmog razreda janjičari predstavljeni kao nešto pozitivno u našoj istoriji“, i za njih se navodi da su na taj način deca mogla da „napreduju“.

Ukazala je da u udžbeniku Priroda i društvo za četvrti razred stoji mapa srednjovekovne Raške, koja je prikazana da se „graniči sa Bugarskom, sa Hrvatskom i Vizantijom“, dok se u udžbeniku Biologije za osmi razred, u lekciji o polnom identitetu, navodi da „rod i pol ne moraju da se poklope kod svake osobe“.

Prema njenim rečima, u isto vreme o stradanju Srba u Jasenovcu „u udžbeniku istorije postoje dve, tri rečenice“, a nema ni „pravih činjenica iz ključnih dogadjaja iz srpske istorije“.

„Suštinski problem je da se udžbenici štampaju i izdaju u Hrvatskoj“, rekla je Radeta i dodala da preko 40 odsto udžbenika za učenike u Srbiji štampaju „nemačko-slovenački izdavači“, medju kojima je i finansijer Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ante Žužul.

Radeta je navela da „od strane vladajućeg režima“, s jedne strane imamo „obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave a s druge strane, obrazovanje koje negira genocid, koje govori o janjičarima i danku u krvi kao nečemu pozitivnom, kao i da rod i pol ne moraju da se poklapaju“. Prema njenim rečima, zbog toga bi trebalo pozvati na odgovornost ministra prosvete, Skupštinu Srbije, Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je „javno obećao“ pred početak školske godine da će se greške u obrazovnom sistemu ispraviti.

Ona je navela i da su „neke nevladine organizacije organizovale za nastavnike istorije neke kurseve“, na kojima su koristili arhive Haškog tribunala „da naša deca uče istoriju po meri Haškog tribunala“, kao i da SRS traži da Ministarstvo prosvete utvrdi „ko su nastavnici koji su učestvovali na tim kursevima, i koji su direktori koji su im to dozvolili“.

Radeta je dodala i da je „potpuno nedopustivo“ da je „100 i 1.000 defektologa zaposleno u kafićima“, dok Ministarstvo prosvete „u dogovoru sa Svetskom bankom“ organizuje kurseve za 12.000 vaspitača.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble