Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rakić: Usvojenim budžetom prosvetari će od naredne godine imati realno manje plate - | K-013 Portal

Rakić: Usvojenim budžetom prosvetari će od naredne godine imati realno manje plate

dragana rakic, demokratska stranka, budzet za prosvetare

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da je budžetom za 2022. godinu predviđeno da plate prosvetnih radnika u narednoj godini budu realno niže nego na početku 2021. godine.

Naime, Skupština Republike Srbije usvojila je juče budžet kojim je predviđeno povećanje plata u obrazovanju od samo 7%, a kako je godišnja inflacija u oktobru tekuće godine dostigla već nivo od 6,6% i najveća je u poslednjih 10 godina, jasno je da će porast cena tokom ove godine nadmašiti planirano povećanje zarada u obrazovanju.

Demokratska stranka podseća javnost da su i sada plate u obrazovanju niže od prosečne zarade u Republici Srbiji i među najnižima u javnom sektoru.  Ovom odlukom o budžetu za 2022. godinu aktuelna vlast će dovesti sve zaposlene u obrazovanju u još lošiju finansijsku situaciju. Tako je Srpska napredna stranka još jednom pokazala da joj je obrazovanje „poslednja rupa na svirali“.

„Za obrazovanje u 2022. godini će biti izdvojeno opet ispod 4% BDP-a, što je značajno niži procenat BDP-a od onog kojeg za obrazovanje izdvajaju zemlje Evropske unije“, kaže Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.  „Nastavlja se politika uništavanja obrazovanja, jer Srpska napredna stranka zna da većina učitelja, nastavnika i profesora nisu njihovi glasači. Zbog toga Demokratska stranka poziva sve prosvetne radnike, ali i građane Srbije da svu snagu usmere u cilju promene ove štetočinske vlasti. Nakon tih promena, Demokratska stranka obećava da će za nju obrazovanje biti najvažnija tema u Srbiji,“ dodala je Dragana Rakić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.