fbpx
dragana rakic, demokratska stranka, budzet za prosvetare

Rakić: Usvojenim budžetom prosvetari će od naredne godine imati realno manje plate
Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da je budžetom za 2022. godinu predviđeno da plate prosvetnih radnika u narednoj godini budu realno niže nego na početku 2021. godine.

Naime, Skupština Republike Srbije usvojila je juče budžet kojim je predviđeno povećanje plata u obrazovanju od samo 7%, a kako je godišnja inflacija u oktobru tekuće godine dostigla već nivo od 6,6% i najveća je u poslednjih 10 godina, jasno je da će porast cena tokom ove godine nadmašiti planirano povećanje zarada u obrazovanju.

Demokratska stranka podseća javnost da su i sada plate u obrazovanju niže od prosečne zarade u Republici Srbiji i među najnižima u javnom sektoru.  Ovom odlukom o budžetu za 2022. godinu aktuelna vlast će dovesti sve zaposlene u obrazovanju u još lošiju finansijsku situaciju. Tako je Srpska napredna stranka još jednom pokazala da joj je obrazovanje „poslednja rupa na svirali“.

„Za obrazovanje u 2022. godini će biti izdvojeno opet ispod 4% BDP-a, što je značajno niži procenat BDP-a od onog kojeg za obrazovanje izdvajaju zemlje Evropske unije“, kaže Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.  „Nastavlja se politika uništavanja obrazovanja, jer Srpska napredna stranka zna da većina učitelja, nastavnika i profesora nisu njihovi glasači. Zbog toga Demokratska stranka poziva sve prosvetne radnike, ali i građane Srbije da svu snagu usmere u cilju promene ove štetočinske vlasti. Nakon tih promena, Demokratska stranka obećava da će za nju obrazovanje biti najvažnija tema u Srbiji,“ dodala je Dragana Rakić.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.