Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rumunija ne razmišlja da prizna Kosovo - | K-013 Portal

Rumunija ne razmišlja da prizna Kosovo

Rumunija, Kosovo, Srbija

Rumunija, ali i još neke zemlje članice Evropske unije, ne razmišljaju o priznavanju Kosova, a iz rumunskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da nema promene u pogledu stava prema priznanju.

U saopštenju rumunskog ministarstva dostavljenog prištinskom portalu Kljan Kosova, navodi se da se položaj Rumunije zasniva na principu koji proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa i na poštovanju međunarodnog prava.

"Trenutno se ne razmišlja o promeni ove pozicije. Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova samo ako je zasnovano na sporazumu dveju uključenih strana, doprinosi regionalnoj stabilnosti i u skladu je sa međunarodnim pravom", navodi rumunski MSP.

Dodaje se i da Rumunija ima pozitivan i konstruktivan pristup u vezi sa evropskim putem Kosova, uključujući proces liberalizacije viza, kako se kažu, kao što je implementirano tokom rumunskog predsedavanja Savetom Evropske unije u prvoj polovini 2019. godine.

Kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine, Rumunija podržava nastavak dijaloga kao i sve zemlje Evropske unije.

"Rumunija se nada da će dijalog dovesti do sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma, u skladu sa međunarodnim pravom i osnovnim evropskim vrednostima, i kao takav doprinese regionalnoj stabilnosti i bude prihvatljiv za obe strane", navodi se u saopštenju.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.