Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šabić: Najavljujući novi predlog zakona Vlada pravi žalosnu i neviđenu zbrku - | K-013 Portal

Šabić: Najavljujući novi predlog zakona Vlada pravi žalosnu i neviđenu zbrku

rodoljub sabic, zakon o izmenama zakona o eksproprijaciji

Advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, ocenio je da je najavljeno hitno utvrđivanje još jednog predloga Zakona o izmenama zakona o eksproprijaciji „potpuno neodgovoran potez Vlade i neviđen presedan sa stanovišta ustavne i poslovničke procedure za donošenje zakona“.

Kako je Šabić u komentaru ukazao, „budući da Vlada nije objasnila čak ni koji zakon sad hoće da menja – stari, važeći ili onaj u novembru izglasan, koji još nije proglašen a koji je izazvao žestoke reakcije – ovim samo dodatno zbunjuje i inače s mnogo razloga iziritiranu javnost“.

„Da bi podnela novi predlog zakona Vlada bi prethodno morala povući onaj koji je već izglasan u Skupštini a to može samo pod uslovom da ga predsednik republike vrati Skupštini što on nije uradio čak ni najavio“, naveo je Šabić.

Prema njegovim rečima, „bez toga novi predlog izaziva, čak i za naše prilike, žalosnu i neviđenu zbrku“.

„Bahati diletantizam zabrinjavajući je sam po sebi ali posebno, dodatno zabrinjava što ovakvim bukvalnim gaženjem procedure Vlada još jednom potvrđuje potpuno potcenjivački, ignorantski odnos prema činjenici da zakon tiče jednog od elementarnih ljudskih prava – prava svojine“, upozorio je Šabić.

On je naglasio da „Ministarstvo finansija nije organizovalo javnu raspravu i nije javnosti obrazložilo posledice izmena i dopuna ni pre novembarskih izmena Zakona o eksproprijaciji, čime je prekršilo i Zakon o državnoj upravi“.

A sada, naglasio je, „u kratkom roku još jednom bahato demonstrira da je obaveze iz zakona ako su prepreka za realizaciju sopstvenih interesa i političkih zahteva, ne zanimaju“.

„Jer nesumnjivo se i na zakon koji vlast najavljuje i namerava da pripremi i usvoji za samo nekoliko dana odnosi član 77. st. 3. Zakona o državnoj upravi, prema kome svaka izmena i dopuna zakona ‘kojim se bitno menja pravni režim u jednoj oblasti ili kojim se uređuju pitanja koja posebno zanimaju javnost’ mora biti izneta na javnu raspravu“, objasnio je Šabić.

„Sasvim je očito da su oba navedena kriterijuma ispunjena i Ministarstvo finansija i Vlada u želji da ekspresno ispunjavaju želje predsednika Republike ne smeju kršiti zakone, dužni su da postupaju po njima, što u najmanju ruku znači da o najavljenom nacrtu izmena zakona, sprovedu javnu raspravu koja mora trajati najmanje 20 dana“, rekao je Šabić u komentaru.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.