Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija je gotovo u vanrednom stanju zbog devastirane životne sredine - | K-013 Portal

Srbija je gotovo u vanrednom stanju zbog devastirane životne sredine

ds, demokratska stranka

„U Srbiji je životna sredina devastirana. To se odnosi na rečne i jezerske vode, na njihove sedimente, na zemljište i javne površine, a posebno na kvalitet vazduha koji udišemo. Gotovo da se nalazimo u nekoj vrsti neproglašenog vanrednog stanja,“ izjavio je dr Branimir Jovančićević, predsednik Resornog odbora DS za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Povećano interesovanje građana Srbije za životnu sredinu u poslednjih nekoliko meseci je dobrodošlo. Međutim, količina problema i njihova međusobna povezanost jeste tolika, da se nestrategijskim akcijama pojedinaca i manje ili više neformalnih grupa oni ne mogu rešiti. Aktivnostima ovog tipa zatvaranje jedne divlje deponije, nažalost, znači samo otvaranje neke druge, na nekom drugom mestu, na manje ili više ekološki atraktivnijoj lokaciji od prethodne.

Životna sredina u Srbiji može da bude u boljem stanju samo ukoliko se Vlada Republike Srbije njoj posveti na jedan sveobuhvatan, strategijski način. Taj način bi uključio znatno revnosniji rad Ministarstva za životnu sredinu, ali i mnogih drugih. Gotovo da i ne postoji ministarstvo koje ne bi našlo svoju ulogu u tom procesu, a na prvom mestu svakako jeste ministarstvo obrazovanja, koje bi moralo u potpunosti da prilagodi školski program stanju u kome se nalazi naša životna sredina.

„Demokratska stranka ne prepoznaje u sadašnjoj vlasti iskrenu želju da se posveti problemu životne sredine, a samo deklarativni pristup ne može da pruži pozitivan rezultat. Nakon političkih promena u Srbiji i dolaska Demokratske stranke u poziciju da učestvuje u organizovanju društvenog života, zaštita životne sredine će zauzeti prioritetno mesto,“ obećao je dr Branimir Jovančićević.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.