Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DS: Srbija mora da prestane da bude zemlja jeftine radne snage - | K-013 Portal

DS: Srbija mora da prestane da bude zemlja jeftine radne snage

ds, demokratska stranka

Demokratska stranka upozorava da se odnosom države prema visokoobrazovanom stanovništvu stvaraju uslovi da Srbija u bliskoj budućnosti ostane bez visokostručne radne snage.

Trend iseljavanja stanovništva, koji je u periodu od 2000. do 2012. godine gotovo prekinut, u konstantnom je ubrzanju od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, a više od polovine od oko 60.000 građana Srbije koji se godišnje isele iz Srbije čine upravo visokoobrazovani mladi ljudi.

Predstavljanje  Srbije kao zemlje jeftine radne snage, uz neselektivno davanje subvencija, dovelo je do pojave velikog broja stranih investitora koji upošljavaju mahom niskoobrazovanu lokalnu radnu snagu, dok se na pozicije inženjera i menadžmenta dovode radnici iz matičnih zemalja. S druge strane, gotovo decenijska zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, kreirana kao politički mehanizam zloupotrebe i ucena za potrebe vladajuće stranke, dovela je do nemogućnosti upošljavanja mladih visokoobrazovanih kadrova kao nosioca budućeg razvoja u javnim preduzećima. Zbog loših uslova rada inženjera u domaćim kompanijama, niskih zarada, konstantnog neplaćenog prekovremenog rada, pritisaka, nemogućnosti napredovanja i razvoja u struci, čak i iskusni inženjeri napuštaju domaća privredna društva i odlaze ili u inostrane kompanije ili u emigraciju.

Ako se svemu tome doda zaključak jednog srpskog privrednika da su naši mladi inženjeri „lenji i razmaženi i da će Srbija, umesto da upošljava njih, uvoziti inženjere iz Indije koji jedva čekaju da rade 18 sati dnevno za 500 evra mesečno“, postaje potpuno jasno zašto gotovo nijedan mladi inženjer ne vidi svoju budućnost u Srbiji.

Demokratska stranka smatra da je ideja o „uvozu“ jeftinih inženjera skandalozna i suprotna javnom interesu države Srbije. Pozivamo sve društvene snage da zajednički usmerimo delovanje na promenu sistema vrednosti u društvu, koja će dovesti do prekida trenda odlaska mladih i visokoobrazovanih ljudi koji u svakoj zemlji predstavljaju motor budućeg razvoja.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.