Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SRS: Propuste Poreske uprave ne smeju plaćati građani - | K-013 Portal

SRS: Propuste Poreske uprave ne smeju plaćati građani

srs, srpska radikalna stranka, poreska uprava

Srpska radikalna stranka pozvala je predstavnike Vlade Srbije, Ministarstva finansija i Poreske uprave da bez odlaganja odustanu od namere da retroaktivno, za pet godina unazad, oporezuju prihode radnika na internetu, uz zaračunavanje izuzetno visokih zateznih kamata.

"Dugogodišnje nesavesno postupanje Poreske uprave, koja nije vršila kontrolu i obaveštavala frilensere o dospelim poreskim obavezama, predstavlja isključivo institucionalni propust, čije posledice u vidu kamate ne smeju biti prebačene na teret radnika", navela je SRS u saopštenju.

Ova stranka smatra da je jedino ispravno rešenje u ovom slučaju otpis zateznih kamata, ali i glavnice poreskih potraživanja, budući da se postojeći Zakon o porezu na dohodak gradjana ne može primenjivati na frilensere, iz razloga što rad putem interneta nije bio zastupljen u vreme kada je zakon usvojen.

SRS ocenjuje da treba usvojiti novo zakonsko rešenje kojim će se definisati poreska stopa u iznosu do maksimalnih 15 procenata, po uzoru na zemlje u okruženju.

"Srpski radikali takodje upozoravaju predstavnike režima da odustanu od namere da se gradjanima Srbije retroaktivno naplaćuju zastarela komunalna potraživanja, kao i da se neadekvatno visokim poreskim stopama oporezuju lica koja su bila na radu u inostranstvu", navedeno je u saopštenju.

Radikali smatraju da se nedostatak novca u budžetu ne sme nadoknadjivati dodatnim opterećenjem gradjana, već isključivo ukidanjem odredjenih neopravdanih stavki rashodne strane budžeta.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS