Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: NBS nije ni blizu ostvarenja osnovnog cilja, održavanja stabilnosti cena - | K-013 Portal

SSP: NBS nije ni blizu ostvarenja osnovnog cilja, održavanja stabilnosti cena

ssp, stranka slobode i pravde, nbs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SPP) Dušan Nikezić rekao je danas da Narodna banka Srbije (NBS) nije ni blizu ostvarenja osnovnog cilja, održavanja stabilnosti cena, pošto je inflacija u Srbiji 13,2 odsto, što je višestruko više od ciljane godišnje inflacije od tri, plus minus 1,5 odsto.

„Iako u Godišnjem Izveštaju o monetarnoj politici za 2021. kažu da ‘ciljanu stopu inflacije NBS nastoji da postigne promenama referentne kamatne stope, koja predstavlja osnovni instrument monetarne politike’, ne daju objašnjenje zašto cele 2021. nisu podigli referentnu kamatnu stopu, kao ni zašto su čekali sve do aprila 2022. godine, kada je godišnja inflacija dostigla 9,1 odsto, što je duplo više od gornje granice ciljane inflacije“, rekao je Nikezić, a prenela SSP.

Dodao je da se NBS umesto toga mesecima „skrivala“ iza priče o uvezenoj inflaciji, „iako zna da je rast cena u Srbiji posledica naše pogrešne ekonomske politike i direktna odgovornost Vlade i NBS“.

Cene hrane, kako je rekao, rasle su zbog višegodišnjeg zapostavljanja domaće poljoprivrede, koja beleži pad u šest  kvartala za redom, dok se energetski sektor potpuno raspao zbog nestručnog i neodgovornog upravljanja.

NBS je, prema njegovim rečima, nastavila da štampa novac i kada je postalo jasno da su cene u Srbiji van kontrole i pristala je na „političku kupovinu obveznica propalog Telekoma iz primarne emisije“.

„Sve su ovo unutrašnji razlozi za divljanje cena u Srbiji. Instrumente monetarne politike koristili su manje od zemalja regiona jer su, kako kažu, očekivali da će se za godinu dana inflacija vratiti u ciljani okvir od tri, plus, minus 1,5 odsto. Pokazalo se da su njihova očekivanja i realnost života u Srbiji udaljeni kao nebo i zemlja“, rekao je Nikezić.

Istakao je da se nameće pitanje „ko je odgovarao i zašto nije, za ovako katastrofalnu procenu i neaktivnost NBS, zbog kojih Srbija ima duplo veću inflaciju od globalnog proseka“.

„Da li je neko podneo ostavku iz moralnih razloga? Da li je nekom smanjena plata, jer NBS nije ostvarila svoj osnovni cilj, kako kaže Zakon o NBS. Nije i neće, pošto funkcioneri NBS svoj položaj shvataju kao političku nagradu i privilegiju, a ne kao stručnu odgovornost i obavezu“, rekao je Nikezić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.