Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: Srbija među zemljama sa najvećim usponom autokratije - | K-013 Portal

SSP: Srbija među zemljama sa najvećim usponom autokratije

ssp, stranka slobode i pravde

Srbija je svrstana medju 10 država sveta u kojima je najveći uspon autokratije, i na petom je mestu na listi 10 zemalja koje su od 2010. godine zabeležile najveći pad demokratije i demokratskih vrednosti, saopštila je danas Stranka slobode i pravde (SSP).

Pozivajući se na izveštaj švedskog Instituta "V-Dem", SSP navodi Srbija je svrstana medju autokratije koje ujedno krše i medjunarodne norme čak i više od demokratije, i tu je u istom nivou sa Ugandom i Indijom.

SSP navodi da su prema izveštaju tog instituta, Srbija i Brazil zabeležile najbrži pad demokratskih vrednosti, dok je Poljska na prvom mestu prema tim tendencijama.

"Izveštaj navodi da je za samo deset godina Srbija prešla put od izborne demokratije kakvu je imala 2010. godine, do izborne autokratije 2020. godine. Zanimljivo je po indeksu liberalne demokratije, Srbija zauzela 119. mesto i da se nalazi izmedju Haitija i Jordana, a po indeksu demokratičnosti izbora zauzela je 125. mesto i nalazi se izmedju Angole i Zambije", dodao je SSP.

Govoreći o načinima na koje se autokratija ispoljava, izveštaj ističe da sve savremene autokratije prate upadljiv obrazac kojim nastoje da ograniče i uspostave kontrolu nad medijima uz gušenje i omalovažavanje akademske zajednice i civilnog društva.

"Uz to, dodaje se u izveštaju, u autokratijama su izražena nepoštovanja političkih protivnika čime dolazi do polarizacije zahvaljujući mašineriji tabloida koju vlade kontrolišu i koriste za širenje dezinformacija. Nakon ovih koraka, napada se samo jezgro demokratije izbori i institucije", dodala je SSP.

Dodaje se da vlade upravljaju zvaničnim kampanjama širenja dezinformacija uz korišćenje društvenih mreža uz sve veće nepoštovanje kontraargumenata političkih protivnika.

"To je jedan od načina koji omogućava uništavanje institucija i siguran korak ka uspostavljanju autokratije. Medju osam od 10 zemalja koje su sledile ovaj obrazac i imale najizraženiji pad ka autokratiji nalazi se Srbija", prenela je SSP.

SSP piše da izveštaj posebno ističe da integritet izbora u Srbiji više ne postoji, i da su sve lošije akademske, medijske i slobode civilnog društva doprinele povratku u autoritarnost počev od 2013. godine.

"Od tada, kako se navodi, kvalitet izbora i stanje se pogoršava i kulminira 2020. godine kada su opozicione stranke ovome usprotivile i bojkotovale parlamentarne izbore održane usred pandemije. Pored gušenja slobode u Srbiji, interesantno je da je ", istakla je SSP.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.