Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SzS traži ocenu ustavnosti odluke o vanrednom stanju - | K-013 Portal

SzS traži ocenu ustavnosti odluke o vanrednom stanju

pancevo, beograd, novi sad, vesti, politika, savez za srbiju

Predstavnici Saveza za Srbiju zatražili su danas od Ustavnog suda Srbije ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Predsedavajući SzS Janko Veselinović rekao je novinarima ispred Ustavnog suda da nisu mogli da predaju zahtev, jer sudije rade od kuće, ali su ga zalepili na vrata suda i poslali poštom.

"Smatramo da je uvođenje bilo protivustavno, jer u toj odluci nije bilo obrazloženja", rekao je Veselinović.

Vlast se, kaže, poziva na to da je na snazi bila odluka o zabrani okupljanja više od 100 građana, a u naredbi su nabrojana mesta na koje se zabrana okupljanja odnosi, a to su bile svadbe, rođendani, sahrane i sportski događaji, ali ne i okupljanje u Skupštini, te nije bilo razloga da skupština ne odlučuje o tome.

Kako je naveo, predstavnici Saveza računaju da će "jednog dana neke ustavne sudije", doneti odluku da je proglašenje vanrednog stanja bilo neustavno, međutim, oni ne gaje, kaže, "velike iluzije" da će to uraditi ovaj sastav sudija.

Prema njegovim rečima, zahtev podnose kako bi aktuelni saziv podneo svoj deo odgovornosti jer "kad-tad za ovo što se dešavalo u prethodnih 40 dana neko će morati da odgovara".

Veselinović je potvrdio da će se predstavnici opozicije večeras u 18 časova okupiti ispred Narodne Skupštine gde će održati protest.

Dodao je da će na protestu biti lideri opozicije, njihovi saradnici, poslanici, ali da ne pozivaju građane da prisustvuju.

Ispred Ustavnog suda, pored Veselinovića bili su i Boško Obradović, Borko Stefanović, Miroslav Aleksić, Konstantin Samofalov...

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.