Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SzS u ime 'srpske opozicije': Konferencije za novinare bez novinara nisu konferencije za novinare - | K-013 Portal

SzS u ime 'srpske opozicije': Konferencije za novinare bez novinara nisu konferencije za novinare

Nekoliko stranaka i pokreta uputilo je zajedničko saopštenje u ime "srpske opozicije", najoštrije osuđujući onemogućavanje novinarima da ubuduće prisustvuju i direktno postavljaju pitanja na konferencijama za novinare Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

Kako se navodi u saopštenju, koje je u ime "srpske opozicije" poslao Savez za Srbiju "konferencije za novinare bez novinara nisu konferencije za novinare".

"Nakon jučerašnjeg promotivnog skupa Aleksandra Vučića u Nišu, gde nisu poštovana pravila zaštite ni okupljenih ni novinara, režim se odlučio da zbog "nezgodnih" pitanja onemogući prisustvo novinara na budućim konferencijama za štampu", saopštila je srpska opozicija, u kojoj su i Pokret slobodnih građana, SDS, Ne davimo Beograd, Građanska platforma i Državotvorni pokret.

U zajedničkom saopštenju se navodi da "postavljanje pitanja elektronskim putem ne može biti zamena za prisustvo konferencijama za štampu, pogotovo ako se zna da će medijske službe prethodno "pretresati" pitanja nezavisnih novinara".

"Više je nego simbolično da je ova zabrana počela da se primenjuje na godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije i da je ministar informisanja tada bio čovek koji danas presudno utiče na gušenju slobodne medija", navodi se u saopštenju.

Srpska opozicija podseća da nakon Uredbe (zaključka Vlade) koja je trebala "da "centralizuje" informisanje, ovaj potez je uvođenje suštine te uredbe, samo drugim sredstvima i pod drugim nazivom".

"Ako se uzme u obzir apsolutna prorežimska orjentisanost svih televizija sa nacionalnom frekvencijom i sramotno tabloidizirano izveštavanje većine dnevnih novina, u kojima se blati opozicija i nezavisni intelektualci može se zaključiti da medijski mrak nikada nije bio dublji", navodi se u saopštenju.

Srpska opozicija navodi da "traži da se sramna odluka odmah opozove i da se novinarima omogući slobodno izveštavanje i nesmetan pristup informacijama".

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.