Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tadić: Katastofalni propusti Vučića u UN, skriveni bukom svakodnevnih laži - | K-013 Portal

Tadić: Katastofalni propusti Vučića u UN, skriveni bukom svakodnevnih laži

boris tadic

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kao „katastrofalan“ propust u obraćanju predsednika države Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN) što nije jasno podvukao da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN.

„Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u medjunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dve Nemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se pomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vreme obe Nemačke bile članice UN“, rekao je Tadić, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

Prema njegovom rečima, „teško je poverovati da se radi o amaterskom propustu, nažalost, takav propust mnogima u svetu danas više liči na namerno otvorena vrata“.

Tadić je naveo i da gradjani Srbije „u buci svakodnevnih laži“ ne mogu da čuju da Medjunarodni sud pravde (MSP) „nikad nije doneo odluku da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom, već je upotrebio igru reči da bi izbegao odgovor na postavljeno pitanje“.

Kako je naveo, sud je „volšebno ustvrdio da deklaracija o nezavisnosti ne predstavlja kršenje medjunarodnog prava samo zbog toga što su je doneli oni koji nisu bili faktor medjunarodnog prava“.

„U skladu sa svojim interesima, Albanci sve vreme insistiraju na delu odgovora u kom se kaže da ‘nije kršenje medjunarodnog prava’, a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta da insistira na tome da se istovremeno ne kaže ni da jeste u skladu sa medjunarodnim pravom“, ukazao je Tadić.

On je naveo da „Vučić i njegov režim sve vreme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje MSP“.

„Neshvatljivo je da tako odgovor MSP ne tumači nijedna zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da one koje povlače priznanje to čine upravo uz takvu argumentaciju dok Srbija čini suprotno od toga. Samo zarad unutrašnje propagande usmerene protiv bivše vlasti Vučić se odriče ovog ključnog argumenta kojim se štiti najviši nacionalni interes Srbije“, ocenio je Tadić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.