Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Todorov: Priča o povratku vojnog roka marketinška kampanja vlasti - | K-013 Portal

Todorov: Priča o povratku vojnog roka marketinška kampanja vlasti

todorov oslobodjenje, pukovnik todorov, vracanje vojnog roka

Penzionisani pukovnik Vojske Srbije i jedan od osnivača pokreta Oslobodjenje Janko Todorov ocenio je danas da je veoma neodgovorno prema gradjanima da se tema vraćanja obaveze služenja vojnog roka aktuelizira u trenutku kada se vladajuća koalicija "guši od afera".

"Svima je jasno da se radi o novoj marketinškoj kampanji vlasti, još jednom zamajavanju naroda i zamazivanju očiju uoči krupnih stvari koje će se dešavati oko Kosova, kao i oko afere Jovanjica, slučaja Belivuk, pljačke Krušika. Što više se bliži trenutak konačne izdaje Kosova, pokreću se bombastičnije patriotske teme, poput ove o vraćanju vojnog roka i jakoj srpskoj vojsci", ocenio je Todorov.

On je u saopštenju naveo da u pokretu Oslobodjenje smatraju da mora da postoji neki vid obuke vojno sposobnog stanovništva za odbranu zemlje, i da za to postoje razni modeli u praksi, ali da je jasno da niko u vlasti nije obavio ozbiljnu analizu i da je ta tema isključivo politički marketing Srpske napredne stranke.

"Profesionalizacija je dobro išla na početku, dok vojnici i oficiri nisu počeli da napuštaju vojsku zbog očajnog materijalnog stanja. Prema podacima Vojnog sindikata Srbije, vojsku dnevno napusti pet ljudi, što je alarmantna cifra, na koju vlast ne reaguje. Taj trend se pokušava zataškati patriotskim izjavama o jakoj vojsci, novom naoružanju i uvodjenju vojnog roka", naveo je on.

Todorov je dodao da je pre povratka vojnog roka potrebno proceniti bezbednosne izazove po Srbiju, obezbediti potrebna finansijska sredstva i pravne preduslove, ponovo stvoriti vojnu infrastrukturu za prihvat i obuku regruta, kao i obezbediti potreban starešinski kadar za sprovodjenje obuke.

"Upravo odsustvo takvih analiza i aktivnosti je dokaz da složenim sistemom odbrane rukovode nestručni ljudi, pa se zato i efekti politike odbrane svode na neuspešne eksperimente, zavisne od dnevnopolitičkih okolnosti i stranačkih potreba", dodao je pukovnik u penziji.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.