Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Transparentnost: Vlast priznala da su v.d. direktori u nelegalnom statusu - | K-013 Portal

Transparentnost: Vlast priznala da su v.d. direktori u nelegalnom statusu

transparentnost srbija, vd direktori

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da je po prvi put neki predstavnik vlasti priznao da su vršioci dužnosti direktora kojima je istekao mandat u nelegalnom statusu, i da je to učinila državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković u slučaju bivšeg vd direktora EPS Milorada Grčića.

Naglasili su da već godinama ukazuju na taj problem, ali da su predstavnici vlasti to do sada ignorisali ili negirali, tvrdeći da vršiocima dužnosti ne prestaje mandat dok se ne izabere novi direktor.

Državna sekretarka Atanacković, kako podsećaju, izjavila je za Insajder da je Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivične prijave protiv Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat, kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.

Grčić je za v.d. direktora postavljen u martu 2016. godine, a maksimalno dozvoljeni zakonski mandat istekao mu je u martu 2017. godine, ukazuje Transparentnost i ukazuje da EPS nije jedino javno preduzeće čiji je direktor godinama bio u nelegalnom statusu.

"Još 21 javno, odnosno preduzeće u državnom vlasništvu u kojima se direktor bira u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima ima na svom čelu ljude kojima je mandat istekao, nekim od njih pre gotovo 10 godina", ističu u Transparentnosti.

Zaključuju da, pošto dugogodišnje lažno predstavljanje Grčića i drugih direktora kojima je istekao mandat ne predstavlja tajnu za članove vlade, koja ih imenuje i razrešava, jednako je potrebno utvrditi i njihovu odgovornost.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.