Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ujedinjeni za pobedu Srbije: Predsednik RIK hitno da podnese ostavku, nastupio kao portparol SNS - | K-013 Portal

Ujedinjeni za pobedu Srbije: Predsednik RIK hitno da podnese ostavku, nastupio kao portparol SNS

ujedinjeni za pobedu srbije, rik, vladimir dimitrijevic

Izborna lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije zatražila je danas hitnu ostavku ili smenu predsednika Republičke izborne komisije (RIK) Vladimira Dimitrijevića.

Kako dodaju, on je u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen nastupio kao potparol Srpske napredne stranke (SNS), a ne kao predsednik RIK koja brine o zakonitosti i regularnosti izbornog procesa.

U saopštenju se podseća da je Dimitrijević u pismu odgovarao na sumnju 38 nevladinih organizacija i 35 profesora koji su zabrinuti za regularnost i ovog izbornog procesa u Srbiji, i ocenjuje da je "utvrdjivanje svačije zakonske odgovornosti svakako sad već samo danima udaljeno".

"U svom pismu Dimitrijević govori o 'lošem rezultatu opozicije' na izborima, koji još nisu održani. Na ovaj način je Dimitrijević prekršio i zakon i moral jer ne može kao predsednik RIK davati izjave i ocene bilo čije uspešnosti na predstojećim izborima u Srbiji", navela je ova lista.

Dimitrijević je, kako je rečeno, ovim činom pokazao da jedino brine o obezbeđivanju rezultata vlasti, kao i da nije nimalo nepristrasan čovek, iako "predsednik RIK nikako, pod bilo kojim uslovima, ne sme davati ocene, prognoze ili favorizovati bilo kog učesnika izbora".

"Iako nam je potpuno jasno da SNS preko predsednika RIK pokušava da prikrije brojne neregularnosti i pritiske na birače, kao i da će učiniti sve da probiju bedem sastavljen od više od 25.000 kontrolora, nedopustivo je da Dimitrijević nakon ovakvog otvorenog istupa u korist SNS ostane na čelu RIK kao zakonski nepristrasne i nezavisne institucije svih građana Srbije", naglašeno je u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.