Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veselinović: Izjava Kona o broju umrlih od Kovida19 dovoljna za pokretanje krivičnog postupka - | K-013 Portal

Veselinović: Izjava Kona o broju umrlih od Kovida19 dovoljna za pokretanje krivičnog postupka

Janko Veselinović, Veselinović, Kon, Predrag Kon

Predsednik Pokreta za preokret, Janko Veselinović, kazao je danas da je za pokretanje krivičnog postupka protiv članova Kriznog štaba Vlade Srbije i državnog vrha na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem, dovoljno priznanje epidemiologa i člana Kriznog štaba, Predraga Kona, da je od sredine juna bilo „do tri puta više“ umrlih od posledica infekcije korona virusom u odnosu na ono što je zvanično saopštavano.

Kon je u utorak uveče izjavio da je analizom podataka iz Gradskog zavoda Beograda za javno zdravlje utvrdio da je od marta do juna bilo triput više smrtnih slučajeva nego što je tada bilo zvanično objavljeno.

Veselinović u pisanoj izjavi povodom toga „javno poziva Državno tužilaštvo da odmah postupi po priznanju počinjenog krivičnog dela, jer će u suprotnom i sami biti odgovorni za nepostupanje po zakonu“, a „ako je Krizni štab bio samo konsultativno telo, njegovi članovi treba da se izjasne ko je skrivao podatke i da li je to državni vrh“.

On je ocenio da je izjava Kona validan dokaz da je režim krio broj obolelih i umrlih pred parlamentarne izbore 21. juna, i da su „svesno, krijući istinu, ugrozili živote mnogih“.

„Krijući podatke i nakon 21. juna, prikrili su i posledice, odnosno broj obolelih i umrlih koji su značajnim delom uzrokovani prikrivanjem podataka pre održavanja lažnih izbora“, ocenio je Veselinović.

Povodom izjava članova Kriznog štaba da je potrebno i dva meseca da bi se utvrdio stvarni broj umrlih, Veselinović je ocenio da „nije poznato u medicinskoj nauci“ da se za konstataciju smrti čeka 60 dana.

„Do sada je režim imao inventivnije načine da prikrije neistine, ali je važno da Tužilaštvo odmah reaguje povodom ovog priznanja o lažiranju podataka“, rekao je on.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.