Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV - | K-013 Portal

Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV

skupština, poslanici

Poslanici skupštine Srbije razmatraju danas izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis i dopunu Zakona o javnim medijskim servisima, kao i izmene Zakona o državnim službenicima.

Na dnevnom redu je potvrđivanje ugovora o izručenju, transferu osuđenih lica, pravnoj i sudskoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima i o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Srbije i UAE.

Pred poslanicima su i odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Agencije za energetiku, Regulatornog tela za elektronske medije i Komisije za hartije od vrednosti za 2023. godinu.

Poslanici treba da donesu odluku i o izboru sudija, kao i o članovima skupštinskih odbora i delegacija.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas da je Vlada Srbije predložila parlamentu da se finansiranje javnih servisa kroz taksu produži za još godinu dana, kao i da se odloži za dve godine raspisivanje javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa državnih službenika na određeno vreme.

Martinović je u Skupštini Srbiji rekao da je Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa do 31. decembra 2023. godine.

Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta, ali i kroz taksu, kroz komercijalne prihode i druge izvore, rekao je Martinović.

On je naglasio da javni servisi obavljaju delatnosti od javnog interesa i da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne televizije, pa Vlada predlaže nastavak finansiranja kroz naplatu takse preko računa za struju za još godinu dana.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima, Vlada Srbije je predložila parlamentu da se za dve godine odloži primena odredbe o raspisivanju javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme zbog povećanog obima posla, rekao je Martinović.

On je ukazao da bi u slučaju da se rok ne produži, od 1. januara bi veliki broj državnih službenika u sudstvu, odnosno Ministarstvu finansija ostao bez posla, jer bi se zahtevalo raspisivanje konkursa.

Ministarka pravde Maja Popović zamolila je poslanike da podrže izmene Zakona o državnim službenicima kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje pravosudnog sistema.

Ona je poslanicima predstavila i međunarodne ugovore o saradnji u oblasti pravosuđa Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Brazilom.

Stefan Krkobabić: Radio-televizija Vojvodine je višedecenijski svetionik multikulturalizma

"Radio-televizija Vojvodine je višedecenijski svetionik multikulturalizma, tolerancije, nacionalne i verske trpeljivosti, harmonije različitosti uklopljenih u jednu celinu koja se zove Vojvodina i Srbija", izjavio je danas u Narodnoj skupštini Srbije predsednik Poslaničke grupe PUPS – Solidarnost i pravda Stefan Krkobabić, povodom Predloga Zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

"Radio-televizija Vojvodine je nešto na čemu nam mnogi u Evropi mogu pozavideti, ona je pravi primer da je Novi Sad Evropa, da je Vojvodina Evropa, da je Srbija Evropa", dodao je Krkobabić.

Osvrćući se na primedbe nekih poslanika da nisu dovoljno zastupljeni na RTS-u Krkobabić se našalio "Bez brige, svi mi ćemo u nekom trenutku sigurno biti na RTS-u 1".

Opozicija traži razrešenje članova REM-a koji si bili u štrajku

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac, najavio je da će opozicija danas predati zahtev Skupštini za razrešenje članova REM-a.

Inicijativu, prema njegovim rečima, može pokrenuti minimum 20 poslanika, a pokrenulo ih je 50 i traže smenu onih članova REM-a koji su bili štrajku.

Ključni povod je taj što su članovi REM-a obustavili rad i na taj način prekršili Ustav i Zakon o štrajku i Zakon o državnim službenicima, rekao je Lutovac na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je podsetio da su članovi REM-a stupili u štrajk 8.decembra zbog, kako su naveli, pritisaka koje trpe.

Lutovac tvrdi da članovi REM-a nisu zaposleni i da nemaju pravo na štrajk, navodeći da njih bira Skupština Srbije.

Opozicija iz protesta držala transparente sa predlozima zakona

Poslanici dela opozicije, koji su kritikovali način na koji je sazvana sednica Narodne skupštine, zbog kojeg, kako oni tvrde, opozicija nije bila u mogućnosti da podnese dopune dnevnog reda, danas su u znak protesta u sali držali transparentne na kojima su bili ispisani njihovi predlozi zakona.

Među zakonima čiju raspravu predlaže opozicija su, kako je novinarima preneo šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, su zakon o zakupu stanova i kuća, zakon za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, zakon o porezu na dohodak građana.

Opozicija je želela da se raspravlja, kako je pisalo na transparentu, i o zakonu o vanrednom kriznom porezu na dobit pravnih lica, te zakonu o porezu na imovinu.

Lutovac: Orlić sprečava opoziciju da dopuni dnevni red

Deo opozicije kritikovao je danas na zajedničkoj konferenciji način na koji je sazvana sednica Narodne skupštine, a predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenjuje da se opozicionim poslanicima onemogućava da obavljaju svoj posao.

Konferenciji su prisustvovali poslanici poslaničkih grupa Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo-Zajedno, Demokratske stranke, Ujedinjeni, Narodne stranke.

Lutovac je rekao da su na sednici kolegijuma skupštine, koja je danas održana, zatražili objašnjenje od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića zašto se sednice ne zakazuju po Poslovniku, sedam dana ranije sa dostavljenim materijalom i dnevnim redom.

Zahtevali smo da se sa takvom praksom prekine, rekao je Lutovac novinarima u Skupštini Srbije i dodao da nije normalno da skupština ne poštuje sopstvena pravila.

Jedno od obrazloženja koje je opozicija dobila na kolegijumu, kako je preneo Lutovac, bilo je da ima nekoliko tačaka o kojima se mora raspravljati po hitnom postupku, jer je vlada predloge dostavila kasno.

To je navedeno kao izgovor. Zapravo sprečava se opozicija da dopuni tačke dnevnog reda. To je ono što Vladimir Orlić pokušava da uradi. Pokušava da spreči opoziciju da radi ono zbog čega su ih građani birali, rekao je Lutovac.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio je danas da se način zakazivanja sednice Skupštine Srbije može nazvati zloupotrebom.

Ideja je da nikada ne dođu na dnevni red predlozi opozicije koji se odnose na težak život građana Srbije, i to je ono od čega SNS beži, rekao je Lazović.

On je upitao da li ima išta normalnije od toga da poslanici predlažu zakone.

Na konferenciji je rečeno i da je opozicija na kolegijumu tražila da novinari prate sednice sa balkona Skupštine Srbije, a ne iz novinarske sobe, jer, kako je rečeno, tako vide samo ono što prenosi RTS.

Orlić je, kako je preneto na konferenciji za novinare, odgovorio da mu se nijedan novinar nije obratio tim povodom.

Kerković (Dveri): Obratićemo se ODHIR-u zbog opstrukcije u parlamentu

Poslanica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković ocenila je danas da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pokušava da opstruiše rad opozicije u parlamentu.

Milenković Kerković je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekla da je sednica parlamenta zakazana po hitnom postupku, dodajući da je to pokušaj da se opozicija onemogući da podnosi amandmane.

Još jedan metod kako se osujećuje javni interes jeste da se tačke dnevnog reda spajaju u jednu kako bi se poslaničkim grupama smanjilo vreme za raspravu, tvrdi Milenković Kerković.

Ona je istakla da će o svemu tome obavestiti Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.