Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zelenović: Odgovorne zemlje su na vreme radile na energetskoj nezavisnosti, naša vlast suprotno - | K-013 Portal

Zelenović: Odgovorne zemlje su na vreme radile na energetskoj nezavisnosti, naša vlast suprotno

Zelenović: Odgovorne zemlje su na vreme radile na energetskoj nezavisnosti, naša vlast suprotno

Lider Otvorene gradjanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović ocenio je danas da su mudre i odgovorne države spremnije dočekale energetsku krizu, godinama radeći na svojoj energetskoj nezavisnosti, a da je „naša vlast radila suprotno“.

„Vezala nas je samo za jednog dobavljača gasa, državu Rusiju, dok je sve druge dobavljače, ali i potencijalne izvore energije ciljano zanemarivala, dok je Elektroprivreda Srbije (EPS) destruirana neznanjem i koruptivnim poslovima“, naveo je Zelenović u saopštenju.

Ocenio je da je neprihvatljivo da jedna evropska država, u 21. veku, „nema alternativna rešenja kada je u pitanju snabdevanje energijom, naročito u kriznim situacijama poput ove nastale ruskom agresijom na Ukrajinu“.

„Rešenje je u hitnoj zelenoj tranziciji. Država mora iskoristiti sve raspoložive kapacitete da postane energetski nezavisna i bogata, da uloži u raznovrsne ali zelene izvore energije koji su nam na raspolaganju, kao i domaću proizvodnju hrane, očuvanje čiste vode i prirode“, kazao je on.

Zelenović je istakao da su se „Akcija“ i koalicija „Moramo“ okupile oko tih ideja i da je zelena tranzicija osnova njihovog političkog programa – Zelenog dogovora za Srbiju.

Kao hitna rešenja na krizu, on je naveo program subvencionisanja prebacivanja domaćinstava na solarnu energiju, hitnu izgradnju alternativnih energetskih centrala na snagu sunca, vetra, vode, bio-mase, geotermalnih izvora i termoizolaciju svake kuće i stana uz podsticaj zamene individualnih ložišta.

„Ove tri mere mogu da podignu privrednu aktivnost u Srbiji do te mere da naš privredni rast bude 10 odsto godišnje“, kazao je Zelenović.

Naveo je i da su neophodne hitne subvencije za poljoprivredu od 200 evra po hektaru uz gorivo bez akciza i djubrivo u pola cene, plodna i ugrožena područja proglasiti za regione zdrave hrane umesto planiranih rudnika i jalovišta, očistiti postojeće kanale za navodnjavanje i subvencionisati gradnju novih sistema, kao i obezbediti pijaću vodu za Zrenjanin i Vojvodinu, navodeći da basena pijaće vode ima ispod Mačve i doline Jadra.

Ocenio je da je voda resurs budućnosti i da već sada vredi više od litijuma, kao i da Srbija ima potencijal da postane „super-sila“ u proizvodnji hrane.

„Još uvek ima šansu da uhvati priključak sa razvijenim svetom i krene u zelenu tranziciju, prekine zavisnost od ruskog gasa, od uglja i energenata koji zagađuju vazduh i životnu sredinu i okrene se obnovljivim i čistim izvorima energije. Ovim bi sebi mnogostruko pomogli, ne samo obezbedjujući sebi čistu energiju, manje zagadjenja i mnoga nova radna mesta, već i nezavisnu medjunarodnu poziciju za dalji razvoj demokratije u našem društvu“, rekao je Zelenović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.