Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Abazović: Glasaćemo za inicijativu za razrešenje Đukanovića - | K-013 Portal

Abazović: Glasaćemo za inicijativu za razrešenje Đukanovića

abazović dritan

Mislim da bi trebalo da u Skupštini izglasamo inicijativu o razrešenju predsednika Mila Đukanovića jer se time šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom, izjavio je predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

On je za Glas Amerike, posle prvog obraćanja Generalnoj skupštini UN, rekao da na taj način parlament treba da uputi jasnu poruku šta misli o predsedniku države.

"To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada upitno pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čoveka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci", dodao je Abazović.

Na pitanje zašto ne podržava inicijativu za skraćenje mandata Skupštini ako želi izbore, Abazović je odgovorio da se ne može dati Đukanoviću da vodi igru.

Prema njegovom mišljenju, ta inicijativa nema veze sa tim kada će da budu izbori. "Mi izbore svakako moramo imati", rekao je Abazović i naveo da će većina da odluči kada će oni biti.

Abazović je ponovio da će garantovati da Crna Gora neće menjati spoljnopolitički kurs i da je to preneo međunarodnim partnerima.

Parlamentarna većina Crne Gore dostavila je predsednici skupštine Danijeli Đurović 41 potpis podrške predlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, odnosno postupka za razrešenje Đukanovića, pošto je odbio predlog stare parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

Odbivši predlog da Lekić bude mandatar, Đukanović je takođe 20. septembra uputio predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Kovač: Treba dati mandat poslaniku sa 41 potpisom podrške

Crnogorski ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač izjavio je danas da je ispravno dati mandat za sastavljanje Vlade Crne Gore poslaniku koji je dobio 41 potpis podrške, navodeći da ne postoji rok od 30 dana u konkretnoj situaciji u kojem bi crnogorski predsednik bio dužan da predloži mandatara.

Kovač je saopštio da Ustav Crne Gore propisuje samo davanje mandata za sastav vlade nakon konstituisanja skupštine, dok nijednom rečju ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodeljuje drugi ili treći put u istom sazivu, objavilo je Ministarstvo pravde na Tviteru, a prenele su Vijesti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.