Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Abazović predložio sastav crnogorske vlade, Ranko Krivokapić šef diplomatije - | K-013 Portal

Abazović predložio sastav crnogorske vlade, Ranko Krivokapić šef diplomatije

dritan abazovic, crnogorska vlada, ranko krivokapic, crna gora

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav svog kabineta, o kojem će se poslanici Skupštine Crne Gore izjašnjavati sutra na Cetinju.

Prema dostavljenom Programu rada 43. Vlade Crne Gore i programskih opredeljenja, Abazovićev kabinet će imati 18 ministarstava, četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja, navode podgoričke Vijesti.

Za potpredsednike Vlade Abazović je predložio izvršnu direktorku nevladine organizacije Politikon mreža Jovanu Marović, lidera prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimira Jokovića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i finansija Raška Konjevića i dosadašnjeg potpredsednika Skupštine Crne Gore Ervina Ibrahimovića.

Marović, doktorka politikologije, trebalo bi da bude potpredsednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju, kao i ministarka evropskih poslova.

Joković, dosadasnji poslanik u Skupštini Crne Gore, predložen je za potpredsednika Vlade za ekonomski sistem i za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Konjević, magistar ekonomskih nauka, predložen je za potpredsednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i za ministra odbrane.

Ibrahimović je predložen za potpredsednika Vlade za regionalni razvoj i za ministra kapitalnih investicija.

Za ministra spoljnih poslova Abazović je predložio bivšeg dugogodišnjeg predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, lidera Socijaldemokratske partije (SDP) od 2002. do 2017. godine.

Na čelu Ministarstva pravde biće advokat Marko Kovač, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova voditi Filip Adžić, dosadašnji savetnik potpredsednika Vlade za unutrašnju politiku, bezbednost, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Za ministra finansija je predložen bivši vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, dugogodišnji poslanik u Skupštini Crne Gore.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma biće privrednik Goran Đurović, a ministar sporta i mladih bivši vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević, koji je i bivši novinar i dugogodišnji poslanik.

Na čelu Ministarstva prosvete biće dugogodišnji profesor i poslanik Miomir Vojinović, savetnik predsednika Opštine Berane, dok će Ministarstvo zdravlja voditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, bivši poslanik i bivši predsednik Opštine Berane.

Za ministra javne uprave predložen je Maraš Dukaj, dugogodišnji novinar i profesor i višegodišnji direktor direktorata u Ministarstvu prosvete, a za ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović, bivši dugogodišnji savetnik potpredsednika Vlade za regionalni razvoj.

Za ministarku kulture i medija predložena je bivša kustoskinja i predavačica na Univerzitetu Donja Gorica Maša Vlaović, a za ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma aktivistkinja Ana Novaković Đurović.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava vodiće bivši predsednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka, dugogošnji poslanik u Skupštini Crne Gore, a Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja predsednica Odbora za doktorske studije na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja Abazović je predložio državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Zorana Miljanića i bivšeg poslanika Adrijana Vuksanovića.

Uz Abazovićev Građanski pokret URA i manjinske partije, u Vladi će biti i prosrpska SNP i procrnogorska SDP, a podršku vladi u parlamentu pružaće Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika države Mila Đukanovića.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS