Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Abazović: Šestoro osumnjičeno zbog izgranje tunela ispod Višeg suda, nađen kamion - | K-013 Portal

Abazović: Šestoro osumnjičeno zbog izgranje tunela ispod Višeg suda, nađen kamion

visi sud podgorica tunel, dritan abazovic, crna gora

Predsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je za kopanje tunela ispod Višeg suda osumnjičeno šest lica i da je nađeno vozilo koje su koristili prilikom obijanja sudskog depoa.

„Nevererovatno je da Viši sud nije mogao da u depo postavi kameru, to košta oko sto eura mislim, da ima video nadzor. Kako taj depo izgleda, to je za rubrku verovali ili ne. Isto tako izgleda i arhiva u Vrhovnom tužilaštvu. To je veliki institucionalni problem“, kazao je Abazović za RTCG.

Depo Višeg suda u Podgorici obijen i do njega je prokopan tunel čiji je početak stan susedne zgrade, koja se nalazi naspram bočne zgrade suda, u centru Podgorice.

Zgrada Višeg suda je poslednjih meseci pod rekonstrukcijom, a taj deo Podgorice je premrežen tunelima iz ranijeg perioda. U depou su se čuvali dokumenta iz istraga, materijali zaplijenjeni tokom istraga, te značajna količina droge oduzete u policijskim akcijama. Tunel su otkrile službenice suda.

Biro za operativnu koordinaciju organa obaveštajno-bezbednosnog sektora (BOK) je danas konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem.

„Zaključeno je da je reč o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumevala učešće većeg broja lica različite profilacije“, ističe se u saopštenju BOK.

U medjuvrmenu je saopšteno da će Osnovno državno tužilaštvo (ODT) proveriti ko je i po kojem osnovu dozvolio Abazoviću i njegovim ministrima Filipu Adžiću i Marku Kovaču da danas izvrše „izviđaj“ tunela koji vodi do depoa u Višem sudu.

Rukovodilac ODT-a Duško Milanović kazao je Pobjedi da će se oni odrediti u slučaju da se utvrdi da je prekršeno neko pravilo procedure.

„Juče smo izuzeli materijalne dokaze i prosledili na veštačenje. Policija obezbeđuje lice mjesta. Niti nas je ko pitao za dozvolu da poseti – niti smo znali dok to nismo videli u medijima”, rekao nam je Milanović.

Povodom izjave Abazovića, nakon obilaska prostorija Višeg suda „da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda“, te da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije, reagovali su zajedničkim saopštenjem iz Vrhovnog i Višeg suda, rekavši da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera.

Oni su naveli da su danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsednik vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vreme trajanja uviđaja.

Iz vlade su reagovali, tvrdeći da je Abazović uz sve mere predostrožnosti ostvario „neposredan uvid u činjenično stanje“.

Navode da je kako je javnosti poznato – predsednik vlade sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posetio prostorije Suda i to, uz prethodnu saglasnost nadležnih organa.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.