Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aktivisti iz BiH protiv Rio Tinta, pružili podršku Savezu ekoloških organizacija Srbije - | K-013 Portal

Aktivisti iz BiH protiv Rio Tinta, pružili podršku Savezu ekoloških organizacija Srbije

savez ekoloskih organizacija srbije, seos, protest, blokada, rio tinto

Dvadesetak udruženja iz BiH uputilo je pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije, u zajedničkoj borbi za zaštitu reke Drine protiv kompanije Rio Tinto, koja ne odustaje od gradnje rudnika litijuma.

Nevladine organizacije iz BiH, iz Bijeljine, Sarajeva, Foče, Doboja, Mostara, Banjaluke, Višegrada i Kruščice, izrazile su veliku zabrinutost zbog novih pretnji u zagađivanju reke Drine, objavio je portal Srpskainfo.

„Rudarska kompanija Rio Tinto, koja planira iskopavanje na obali Drine, prepoznata je kao kompanija koja ne poštuje ekološke standarde, koja koristi izuzetno prljavu tehnologiju prerade rude, koja je izazvala nekoliko ekoloških katastrofa u poslednjih 30 godina širom sveta“, naveli su aktivisti iz BiH.

Navodi se i da tehnologija za preradu litijuma podrazumeva korišćenje izuzetno toksičnih materijala, pre svega sumporne kiseline koja se zagreva do 250 stepeni.

Prema procenama stručnjaka, to bi dovelo do uništavanja šume, reke, biljnog i životinjskog sveta u prečniku od 50 kilometara oko rudnika, a posledice bi se osetile u prečniku od 200 kilometara od rudnika.

„Za potpuni oporavak zemlje posle prestanka rada rudnika potrebno je više od 500 godina“, navodi se u pismu podrške Savezu ekoloških organizacija.

Oni su pozvali i ostala udruženja i organizacije koje se bore za zaštitu reka u Bosni i Hercegovini da im se pridruže i pomognu u borbi očuvanja Drine i svih njenih pritoka.

„Otvaranje rudnika litijuma kod Loznice u Srbiji, koju planira kompanija Rio Tinto, ima sve pretpostavke da prouzrokuje zagađenje velikih razmera putem rijeke Jadar u Srbiji, a koja se uliva u reku Drinu, kao zajedničku prirodnu granicu BiH i Srbije“, naveli su aktivisti iz BiH.

U pismu se ističe da su građani BiH, kao i brojna udruženja, izuzetno zabrinuti zbog novih pretnji kojima se nagoveštava uništavanje barskog eko sistema donjeg sliva reke Drine i zagađivanje podzemnih tokova zdrave i pitke vode.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.