Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Banovići: Vučić nije kupio sav ugalj u BiH - | K-013 Portal

Banovići: Vučić nije kupio sav ugalj u BiH

Banovići, ugalj, aleksandar vucic

Iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići demantovali su pisanje pojedinih sarajevskih medija da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kupio sav ugalj u BiH i da građanima ostaje da se smrzavaju tokom zime.

Ovu netačnu informaciju objavio je juče sarajevski portal Capital, a prenelo je i Oslobođenje, a iz Rudnika Banovići uputili su demanti u kojem, između ostalog, stoji da je ova informacija neproverena i netačna, kao i da direktno narušava ugled ove kompanije , preneo je portal sarajevskog Avaza.

U saopštenju koji prenosi ovaj portal se demantuje pisanje da iz RMU "Banovići" već 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može da stane u red za utovar, da Srbija ima narudžbinu od dva miliona tona uglja, te da njihovi kamioni dovoze japiju za Rudnik, a odvoze ugalj, te da ni da ni radnici koji su ugalj uzeli umesto regresa ne mogu da ga dobiju.

"Oštro demantujemo pomenute navode i tvrdimo da nijedna od navedenih stavki vezana za rudnik Banovići nije istinita", poručili su iz Rudnika.

Navode da su zbog povećane potražnje za ugljem izazvane krizom sa energentima u celom svetu, stvorene veće gužve i čekanja pri utovaru uglja, ali, ističu, "tvrdimo da svi kupci u našoj kompaniji imaju pođednak tretman i da se dogovorene količine uglja izvoze po planu".

Navode da sa JP " Elektroprivreda Srbije" imaju sklopljen ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, od čega će, kažu, u ovoj godini realizovati oko 50 posto, kao i ugovore sa drugim kompanijama u Srbiji u količini od 150.000 tona.

"Napominjemo da je 90 posto reč o uglju koji zbog niže kalorijske vrednosti ne odgovara našem tržištu, odnosno našim termoelektranama".

Iz RMU "Banovići" navode da ne znaju šta je stvarni motiv pomenutog teksta, ali znaju da u proteklih nekoliko meseci ulažu, kako kažu,maksimalne napore da ugljem obezbede kupce u BiH i strateške partnere i da su u tome do sada bili vrlo uspešni.

Naveli su i da RMU Banovići d.d. Banovići na godišnjem nivou proizvede 1.550.000 do 1.600.000 tona uglja. Zaključno sa današnjim danom (21. julom), na tržište je plasirano 753.511,37 tona separisanog uglja, od čega 51.000 tona za tržište Srbije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.