Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Borba s požarom na slovenačkom Krasu se nastavlja - | K-013 Portal

Borba s požarom na slovenačkom Krasu se nastavlja

kras, pozar, slovenija

Vatrogasci koji se već sedam dana bore s velikim požarom na slovenačkom Krasu proveli su nešto mirniju noć, a jutros je palo i malo kiše koja nije bitno popravila situaciju, pa će se s požarom i danas boriti velikim snagama sa zemlje i iz vazduha, avionima i helikopterima iz više država.

„Ova noć je bila mirnija i koncentrisali smo se na zapadni deo požarišta prema selu Lokvica i kod Kostanjevice“, rekao je jutros portparol vatrogasaca Robert Okorn, dodavši da se nisu ostvarile bojazni da će u noći početi da duvati jaka bura, prenosi agencija Hina.

Opasnost od jakih udara bure i danas ostaje najveći rizik za širenje požara, a portparol vatrogasaca potvrdio je da je jutros oko 4.00 na području požara pala slaba kiša koja nije promenila stanje.

„Kiša je bila slaba i nije dovela do promene na terenu, sve se naime vrlo brzo suši“, kazao je Okorn.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenačkom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Na terenu gde besni požar tokom noći subote na nedelju bilo je 1.070 vatrogasaca, a obavljen je i pregled zahvaćenog područja dronom slovenačke vojske, objavila je civilna zaštita.

Za danas je u pripremi za intervenciju oko 1.500 vatrogasaca, te podrška gašenju iz vazduha do sada najjačim snagama.   

Juče je u gašenju požara učestvovalo 13 helikoptera i aviona iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije, a razmatra se mogućnost da se danas uključe i dva rumunska aviona „spartan“ koja se nalaze na ljubljanskom aerodromu.

Komandant civilne zaštite Srečko Šestan kazao je da je za angažovanje tog tipa aviona u gašenju potrebno osigurati 500-metarski koridor bez ljudi i opreme, te će moći da se koristi tamo gde bezbednosne prilike to budu dopuštale.

Na terenu su i danas dobrovoljci koji će izvoditi protivpožarnu seču drveća oko ugroženih sela kako bi sprečili širenje požara, a do sada veće štete na objektima nije bilo. Kako javljaju mediji, izgorela je samo jedna planinska kuća između naselja Renče i Trstelj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city