Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora će uskoro uvesti sankcije protiv Rusije - | K-013 Portal

Crna Gora će uskoro uvesti sankcije protiv Rusije

crna gora, sankcije, rusija

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić ocenila je danas da „neznatna kašnjenja“ u izricanju sankcija Rusiji „ne mogu ugroziti“ proces pristupanja Crne Gore EU i saopštila da će Vlada narednih dana uvesti sankcije.

Kordić je za podgoričke „Vijesti“ kazala da je za sprovođenje sankcija „potrebno vreme“, te da je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore poslednjih sedmica imalo „kompleksan zadatak“ da odluku o uvođenju restriktivnih mera „uskladi s čestim dopunama i izmenama na nivou EU“, odnosno da analizira i obuhvati sva fizička i pravna lica prema kojima se uvode restriktivne mere“.

Vlada Crne Gore se deklarativno pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, ali ni četiri sedmice od izbijanja sukoba nije donela formalnu odluku o uvođenju sankcija.

Sednica Vlade u četvrtak, na kojoj je trebalo da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova đorđa Radulovića.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je razlog neslaganje „u proceduri usvajanja odluke, dok su vicepremijer Dritan Abazović i ministar Radulović objasnili da je premijer mimo zakona hteo da ovlasti Ministarstvo vanjskih poslova za posao koji je u nadležnosti Vlade i time „obesmisli odluku o sankcijama“.

Oklevanje Vlade da provede sankcije protiv Rusije otvorilo je pitanje posledica takvog postupanja po Crnu Goru. Prema pojedinim ocenama posledice bi mogle biti od „od loših ocena u izveštaju EU, do trajnijeg udaljavanja sa EU puta“.

Glavna pregovaračica sa EU, međutim, uverava da će Vlada narednih dana „sigurno doneti planirane i pripremljene odluke kojima se uvode restriktivne mere prema određenim fizičkim i pravnim licima sa teritorije Ruske Federacije“.

Kordić je mišljenja da „osim eventualne konstatacije o kašnjenju u usvajanju mera“, ovo pitanje „neće biti sagledano kao problematično u narednom izveštaju, jer će se Crna Gora u krajnjem usaglasiti sa stavom EU“.

Iz Brisela je ranije saopšteno da EU „očekuje da će Crna Gora sprovesti restriktivne mere protiv Rusije, u skladu sa odlukom Unije o uvođenju sankcija toj državi kao odgovor na agresiju u Ukrajini“, dok je sličnan stav saopštio i američki Stejt department.

„Usklađivanje spoljne politike Crne Gore je važan element procesa pristupanja zemlje Evropskoj uniji“, saopštio je Glasu Amerike neimenovani portparol Stejt Departmenta nakon sednice crnogorske Vlade sa koje je izostala odluka o uvođenju sankcija Rusiji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.